16 Σεπτέμβριος 2014, 12:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Ανασκευάζει ο ΕΟΠΥΥ για το τεστ ΠΑΠ

  • Τι αλλάζει ο ΕΟΠΥΥ στις δαπάνες φυσικοθεραπείας παιδιών ειδικής αγωγής

Μετά τις αντιδράσεις για το «μαχαίρι» στις διαγνωστικές εξετάσεις. 

Ήταν μια απόφαση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις κυρίως από την ιατρική κοινότητα. Όταν ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε το «μαχαίρι» στις διαγνωστικές εξετάσεις πολλοί δεν πίστευαν στα μάτια τους: σύμφωνα με τις νέες οδηγίες το τεστ ΠΑΠ θα δικαιολογούνταν κάθε τριετία και μόνο για κορίτσια άνω των 21 ετών παρά το γεγονός ότι η σύγχρονη ιατρική ορίζει πως μια γυναίκα πρέπει να εξετάζεται από την στιγμή που ξεκινά την σεξουαλική της ζωή.

Τώρα, λοιπόν, έρχεται ο ΕΟΠΠΥ και ανασκευάζει λέγοντας ότι «σεβόμενος τις απόψεις των Ελλήνων γιατρών» θα αποζημιώνει τα τεστ ΠΑΠ για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, μία φορά το χρόνο. Βέβαια στην ίδια ανακοίνωση ο Οργανισμός τονίζει ότι «αν μιλάμε για πρόληψη χωρίς συμπτωματολογία, η επανάληψη ανά τρία χρόνια τεκμηριώνεται πλήρως επιστημονικά». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα η μικρότερη ηλικία εμφάνισης καρκίνου της μήτρας είναι το 29ο έτος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο ΕΟΠΥΥ, τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται «έκρηξη» σε τρεις κατηγορίες διαγνωστικών εξετάσεων. Συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Αύγουστο του 2014 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1 εκατ. αξονικές τομογραφίες κόστους 51,9 εκατ. ευρώ, πάνω από 581.000 μαγνητικές τομογραφίες κόστους 92,5 εκατ. ευρώ και σχεδόν 694.000 τρίπλεξ κόστους 25,6 εκατ. ευρώ. 

Όμως, λέει ο ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός είναι ανοιχτός στον διάλογο και σε προτάσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες προκειμένου να βελτιωθεί το πλαίσιο των κατευθυντήριων οδηγιών που έχουν δοθεί και για άλλες διαγνωστικές εξετάσεις. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr