15 Σεπτέμβριος 2014, 19:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Ανασύρθηκε κανόνι αρχαίου ναυαγίου της οθωμανικής περιόδου

  • Ανασύρθηκε κανόνι αρχαίου ναυαγίου της οθωμανικής περιόδου

Το εύρημα εντοπίστηκε στην Κύπρο και οι αρχαιολόγοι λένε πως στο σημείο δεν είναι το μόνο.

Στα βαθιά νερά της θαλάσσιας περιοχής Νησιά του Πρωταρά, στην Κύπρο, κρύβεται ένα όμορφο μυστικό: ένα αρχαίο ναυάγιο από την εποχή της οθωμανικής περιόδου, από το οποίο εθελοντές κατάφεραν να ανασύρουν ένα κανόνι.

Υπό την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του κλάδου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, δύτες εντόπισαν το σημείο όπου βρισκόταν το κανόνι, και έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ανέβει με ασφάλεια σε κυπριακό πλοίο. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αν και το αρχαίο πλοίο τοποθετείται στην περίοδο της οθωμανικής κατοχής της Κύπρου, δεν σημαίνει ότι ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Την ταυτότητα του πλοίου και την ακριβή ηλικία του, θα καταδείξουν, σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, οι έρευνες του Τμήματος Αρχαιοτήτων που θα διεξαχθούν στη Λάρνακα, σε αίθουσα όπου θα μεταφερθεί το κανόνι. 

Δυστυχώς οι αρχαιολόγοι αναφέρουν πως το ναυάγιο του πολεμικού πλοίου είναι συλημένο. Ωστόσο εκτός από το συγκεκριμένο εύρημα, υπάρχουν κι άλλα κανόνια, αφού φαίνεται πως οι αρχαιοκάπηλοι τα άφησαν πίσω τους, γιατί δεν μπορούσαν να τα ανασύρουν.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Φιλελεύθερο