14 Σεπτέμβριος 2014, 15:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Αρχίζει αύριο Δευτέρα το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

  • Αρχίζει αύριο Δευτέρα το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Είκοσι χρόνια εφέτος από την θέσπιση του διεθνούς της τμήματος της διοργάνωσης. - 204 ταινίες θα προβληθούν συνολικά σε όλα τα προγράμματα και τις παράλληλες εκδηλώσεις.

Αύριο έχουν το καθιερωμένο ραντεβού τους οι μικρομηκάδες στη Δράμα με προβολές από ό,τι καλύτερο υπάρχει στη φετινή ελληνική αλλά και ξένη κινηματογραφική παραγωγή. Το 37ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας διεξάγεται εφέτος από τις 15 έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Στην τελετή έναρξης θα τιμηθούν με μικρά αφιερώματα στο έργο τους τρεις σημαντικοί δημιουργοί του ελληνικού κινηματογράφου που θα είναι παρόντες στη Δράμα: ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος και ο Τάσος Ψαρράς.

Το ελληνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα

Τριάντα οχτώ ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ, ανεξάρτητες στην πλειονότητά τους παραγωγές. Ανάμεσά τους μόλις δύο ντοκιμαντέρ και πέντε animation.


H οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα απασχολούν και φέτος μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών: ανεργία, φτώχεια, έξαρση του εθνικισμού, ρατσισμός, άστεγοι. Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), οι υπαρξιακές αναζητήσεις, το επερχόμενο τέλος, η μοναξιά και η τρίτη ηλικία. Το θέμα ταμπού του παιδικού θανάτου, η πώληση βρεφών, το bullying, η αδυναμία των γονιών να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα της κρίσης.

H Κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο (σκηνοθέτη, παραγωγό, σεναριογράφο), που θα είναι ο πρόεδρος και τους: Δημήτρη Αθανίτη (σκηνοθέτη), Γιάννη Ζουμπουλάκη (δημοσιογράφο, κριτικό κινηματογράφου), Κατερίνα Μαραγκουδάκη (διευθύντρια φωτογραφίας) και Γιάννη Σακαρίδη (σκηνοθέτη). Τον ρόλο του κριτικού σχολιαστή του φετινού ελληνικού προγράμματος έχει ο κριτικός κινηματογράφου και συγγραφέας Δημήτρης Χαρίτος.

Το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα

Το Φεστιβάλ θα προβάλλει 58 ταινίες από 47 χώρες του κόσμου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο σκηνοθέτης της ταινίας «V for Vendetta» Τζέιμς Μακτίγκ, ο οποίος θα παρουσιάσει την μικρού μήκους του «Caserta Palace Dream». Επίσης ο γνωστότερος σκοπιανός σκηνοθέτης Μίλτσο Μαντσέφσκι θα δείξει το φιλμάκι του «Thursday». Τη νέα του παραγωγή «The house of dust» θα παρουσιάσει και ο Ζαν Κλοντ Ροζέκ που στο παρελθόν έχει διεκδικήσει Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, ενώ ταινία θα παρουσιάσει και ο Ιρλανδός Μαρκ Όρόου, σεναριογράφος των ταινιών «Α Βοy», «Intermission» και «Broken».


Η κριτική επιτροπή

Την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Προγράμματος απαρτίζουν οι:
Πρόεδρος: Thomas Stenderup, Πρύτανης του Norwegian Film School, Καθηγητής, Παραγωγός (Νορβηγία) και τα μέλη: Gerald Weber, Eπιμελητής Κιν/φικών Προγραμμάτων, Βοηθός Διευθυντής του Six Pack Films (Αυστρία), Ιωακείμ Μυλωνάς, Παραγωγός, Σκηνοθέτης, Σχεδιαστής Παραγωγής (Κύπρος), Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Θεατρικός Συγγραφέας, Καθηγήτρια Δραματουργίας, Σκηνοθέτις (Ελλάδα), Miroslav Momcilovic, Σκηνοθέτης (Σερβία).

Οι ταινίες

Οι ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού που συμμετέχουν και στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας είναι οι εξής:
1. «Noir Project» του Γρηγόρη Βαρδαρινού (Έλλάδα)
2. «Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις» του Κωνσταντίνου Σαμαρά (Ελλάδα)
3. «Massai» του Χάρη Λαγκούση (Ελλάδα)
4. «The Immortaliser» του Μάριου Πιπερίδη (Κύπρος)
Στο πρόγραμμά του Φεστιβάλ εντάσσονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις που φέρνουν κοντά του παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Η Δράμα κατεβαίνει Αθήνα

Από τις 22 έως τις 29 Οκτωβρίου, το φεστιβάλ κατεβαίνει, ως είθισται, στην Αθήνα. Και φέτος, το ελληνικό πρόγραμμα, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς προγράμματος και επιλεγμένα προγράμματα (ανάμεσά τους και οι βραβευμένες ταινίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου), θα προβληθούν στον κινηματογράφο «Τριανόν».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr