12 Σεπτέμβριος 2014, 19:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Αυτή κι αν είναι πρόκληση: Η Αγιά Σοφιά είναι τζαμί, λέει ο ανώτατος θρησκευτικός αξιωματούχος της Τουρκίας!

  • Αυτή κι αν είναι πρόκληση: Η Αγιά Σοφιά είναι τζαμί, λέει ο ανώτατος θρησκευτικός αξιωματούχος της Τουρκίας!

Ο Μεχμέτ Γκιρμέζ είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι Αγιά Σοφιά δεν είναι μουσείο ούτε χριστιανική εκκλησία αλλά χώρος ισλαμικής λατρείας. 

Στιγμή δεν χαλαρώνουν οι γείτονες, ακόμα και απέναντι σε πραγματικά περιστατικά. Το σύμβολο της χριστιανοσύνης μπορεί να έγινε μουσείο εδώ και δεκάδες χρόνια, μοιάζει όμως σαν οι Τούρκοι να μην μπορούν να δεχτούν ούτε αυτό ακόμα. Το αποδεικνύει η τηλεοπτική συνέντευξη του θρησκευτικού ηγέτη του Ισλάμ Μεχμέτ Γκιρμέζ, ο οποίος είπε ότι η Αγία Σοφία είναι τόπος ισλαμικής λατρείας και δεν είναι μουσείο ούτε χριστιανική εκκλησία! Εξηγεί δε το συλλογισμό του ξεκινώντας από την Άλωση της Πόλης.

Ακόμα και η εφημερίδα Taraf, που δημοσιεύει την είδηση υπό τον τίτλο «Η Αγία Σοφία δεν είναι εκκλησία, λέει» αναφερόμενη στη δήλωση του Γκιρμέζ εκφράζει την έκπληξη της. Ο Γκιρμέζ θεωρείτο μέχρι πρόσφατα ή τουλάχιστον προβαλλόταν ως μετριοπαθής θρησκευτικός ηγέτης, δεν μπορεί να αγνοηθεί άλλωστε ότι κατέχει το ύψιστο θρησκευτικό αξίωμα στην κρατική μηχανή. Είναι επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων, κάτι σαν υπουργός ή υφυπουργός. 

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Γκιρμέζ ο Μινεβέρ Εμίνογλου, της Διεύθυνσης Ιστορικών Κτισμάτων, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις χωρίς ωστόσο να απορρίψει τα λεγόμενα του θρησκευτικού ηγέτη. Είπε ότι το ιστορικό κτίσμα της Αγίας Σοφίας είναι πολύ σημαντικό και για τις δυο θρησκείες, Ισλάμ και Χριστιανισμό γιατί πριν γίνει μουσουλμανικό τέμενος ήταν επί χίλια και πλέον χρόνια χριστιανικός ναός.

 Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Taraf