12 Σεπτέμβριος 2014, 10:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Μπόρις, το ρομπότ που θα αγαπήσουν οι γυναίκες (φωτο-βίντεο)

  • Μπόρις, το ρομπότ που θα αγαπήσουν οι γυναίκες (φωτο-βίντεο)

Πλένει πιάτα και δεν κάνει ζημιές!

Τα χέρια του είναι επιδέξια και δεν πιέζουν. Οι κινήσεις του είναι ήρεμες και ο ίδιος πολύ προσεκτικός. Και σε αυτά προσθέστε ότι είναι υπάκουος. Όχι δεν πρόκειται για άνθρωπο ή για κάποιο εκπαιδευμένο κατοικίδιο, αλλά για τον Μπόρις, το πρώτο ρομπότ που θα μπορεί να γεμίσει ένα πλυντήριο με πιάτα και ποτήρια, χωρίς να τα σπάσει πιέζοντας τα πολύ ή επειδή του έπεσαν από τα μηχανικά χέρια του…

Ο όμορφος Μπόρις είναι αποτέλεσμα 5ετούς ερευνητικού έργου Βρετανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέρεμι Γουάιτ, της Σχολής Επιστήμης των Υπολογιστών και παρουσιάστηκε στο βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης. Η μέχρι τώρα κατασκευή του έχει κοστίσει 350.000 λίρες, με μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης να προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Όπως εξήγησαν οι… γονείς του κατά την παρουσίασή του, ο Μπόρις είναι ρομπότ τρίτης γενιάς, δηλαδή μπορεί να κινείται και να εργάζεται δίπλα σε ανθρώπους, ιδιότητα που απαιτεί αυξημένο επίπεδο επιδεξιότητας και αυτοελέγχου. Έτσι εξηγείται και η ικανότητά του να χειρίζεται οικιακά αντικείμενα πχ. φλιτζάνια, φαράσια και στη συνέχεια να τα βάζει στη θέση τους. 

Σε λίγους μήνες, υπόσχονται οι επιστήμονες, το ρομπότ θα μπορεί να γεμίζει ολόκληρο το πλυντήριο πιάτων χωρίς καμία απώλεια. Εξάλλου, η μέχρι τώρα πρόοδός του είναι εντυπωσιακή, εάν λάβει κανείς υπόψη πόσο δύσκολο είναι ένα ρομποτικό χέρι να πιάσει ένα γυάλινο ή πορσελάνινο αντικείμενο με την κατάλληλη δύναμη και με τον σωστό τρόπο, χωρίς να γίνει ζημιά.

Το μόνο που απομένει τώρα είναι να μας πουν πόσο θα κοστίσει όταν θα βγει στην αγορά…

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από το BBC και το ΑΠΕ-ΜΠΕ