9 Σεπτέμβριος 2014, 17:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

Ταβέρνα θα γίνει το αρχοντικό της Λοϊζίδου – Δείτε φωτογραφίες

  • Ταβέρνα θα γίνει το αρχοντικό της Λοϊζίδου – Δείτε φωτογραφίες

Η Ελληνοκύπρια είχε κερδίσει δικαστική διαμάχη με την Τουρκία και είχε αποζημιωθεί για την περιουσία της που χάθηκε στην εισβολή. 

Η είδηση προκάλεσε σοκ. Οι εικόνες από το ρημαγμένο εσωτερικό του ήρθαν να προσθέσουν και θλίψη. Το αρχοντικό της Τιτίνας Λοϊζίδου στην κατεχόμενη Κερύνεια, όπως έγραψε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Χαβαντίς, θα γίνει ταβέρνα! Το μεγάλο σπίτι, με εμφανή τα ίχνη της εγκατάλειψης, βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου μέσα σε ένα μεγάλο αγρόκτημα. Της το είχε κληροδοτήσει ο παππούς της, γνωστός γιατρός της Κερύνειας.


Εικόνα από το εξωτερικό του σπιτιού


Η πόρτα που οδηγεί στο σπίτι και μια εικόνα του πώς φαίνεται από τον δρόμο


Ο κήπος


Το εσωτερικό

«Πρόκειται για ασέβεια, όχι μόνο στην οικογένειά μου αλλά και προς την ιστορία της πόλης», δήλωσε η Λοϊζίδου, η πρώτη από τους Ελληνοκύπριους εκτοπισμένους που κατέθεσε προσφυγή κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 1998 το δικαστήριο θα τη δικαιώσει και θα καλέσει την Τουρκία να δώσει αποζημίωση για στέρηση της περιουσίας αλλά και για το δικαίωμα επιστροφής των περιουσιακών στοιχείων που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής. 

Επίσης η Τουρκία, με αυτή την απόφαση, θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως και να ικανοποιήσει και το δικαίωμα της Τιτίνας Λοϊζίδου να απολαμβάνει ειρηνικά την περιουσία της στην Κερύνεια. Στις 2 Δεκεμβρίου 2003 η Άγκυρα θα πληρώσει στην Ελληνοκύπρια την αποζημίωση που είχε επιδικάσει το δικαστήριο, η οποία ανέρχεται συνολικά στις 779.000 ευρώ. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες-φωτογραφίες ΑΠΕ-ΜΠΕ