8 Σεπτέμβριος 2014, 17:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:30

ΕΟΠΥΥ: Ξεχάστε τα (συχνά) Τεστ ΠΑΠ, μαστογραφίες και εξετάσεις πρόληψης καρκίνου

  • Τι αλλάζει ο ΕΟΠΥΥ στις δαπάνες φυσικοθεραπείας παιδιών ειδικής αγωγής

Άρχισαν οι πρώτες περικοπές των διαγνωστικών που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. ΠΑΠ ανά τριετία, «κόκκινο» στις μαστογραφίες για χρονίως πάσχουσες και άλλα… ελληνικά, που προκαλούν και την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου. 

Μπορεί το γνωστό ρητό να λέει ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία ωστόσο όσοι σχεδίασαν τις περικοπές σε διαγνωστικές εξετάσεις που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ μάλλον δεν είχαν αυτό στο μυαλό τους. Και αυτό διότι η αυστηροποίηση των κριτηρίων με τα οποία οι γιατροί συνταγογραφούν βγάζει πολλές εξετάσεις πρόληψης από τη λίστα τους και ως εκ τούτου οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να τις πληρώνουν από την τσέπη τους. 

Τεστ ΠΑΠ, τομογραφίες και εξετάσεις πρόληψης καρκίνου είναι μερικές μόνο στις οποίες μπήκε το πρώτο… μαχαίρι και έπεται και συνέχεια. Άλλωστε πλέον υπάρχει και πλαφόν σε κάθε διαγνωστικό κέντρο και εργαστήριο. Ανάλογα με τον πληθυσμό, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που είχε το προηγούμενο έτος το κέντρο, υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσό που δικαιολογείται κάθε μήνα. Με λίγα λόγια: οι ασφαλισμένοι προτού κάνουν εξετάσεις θα πρέπει να ρωτούν αν το διαγνωστικό κέντρο μπορεί να τους δεχτεί ή αν έχει συμπληρώσει το πλαφόν.

Τεστ ΠΑΠ ανά τριετία!

Η σύγχρονη ιατρική υποχρεώνει τις γυναίκες να κάνουν Τεστ ΠΑΠ αμέσως μόλις ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή. Ο ΕΟΠΠΥ όμως θα τις καλύψει μόνο αν είναι πάνω από 21. Σύμφωνα με τις νέες συνταγογραφικές οδηγίες μια ασφαλισμένη δικαιούται να κάνει το τεστ και να αποζημιωθεί από τα 21 έως τα 65. Οι μικρότερες ή οι μεγαλύτερες γυναίκες θα πρέπει να το πληρώνουν μόνες τους. 

Μόνες τους θα το πληρώνουν και όσες θελήσουν να εξεταστούν περισσότερες από μια φορές μέσα στην τριετία. Οι νέοι κανόνες ορίζουν ότι το Τεστ ΠΑΠ ενδείκνυται κάθε τρία χρόνια. 

Σε ό,τι αφορά στις μαστογραφίες θα δικαιολογούνται μόνο σε όσες είναι άνω των 40 ετών και για όσο δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματα. 

Φρένο στις εξετάσεις προστάτη

Η εξέταση για καρκίνο που προστάτη, βάσει των νέων οδηγιών, δεν θα δικαιολογείται πλέον σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 και σε όσους έχουν βαριές και συνυπάρχουσες νόσους. 

Οι άνδρες που τη δικαιούνται είναι όσοι έχουν συμπληρώσει τα 50 και όσοι είναι μεταξύ 45 και 50 και έχουν πατέρα ή αδερφό ή πολλαπλούς συγγενείς που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη σε ηλικία μικρότερη των 65. 

Εκτός κανόνων της επιστήμης

Σε κάθε περίπτωση χρόνιας αυχεναλγίας η πρώτη εξέταση, ακόμα και με ιστορικό κακοήθειας ή προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης, θα είναι η κλασσική ακτινογραφία και όχι η μαγνητική. 

Έντονη είναι η αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που διαφωνεί με τις νέες συνταγογραφικές οδηγίες και τονίζει ότι είναι εκτός των κανόνων που επιτάσσει η επιστήμη.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr