8 Σεπτέμβριος 2014, 15:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Γλώσσες προγραμματισμού για τρίχρονα από Έλληνα επιστήμονα

  • Γλώσσες προγραμματισμού για τρίχρονα από Έλληνα επιστήμονα

Πιτσιρίκια φτιάχνουν προγράμματα που μπορούν να εκτελεστούν από ρομπότ. Το καινοτόμο σχέδιο παρουσιάζεται αύριο στην ΔΕΘ.

Διεθνή διάκριση χάρισε στον Δρ. Θεοδόση Σαπουνίδη το παιχνίδι του «Cubes Coding» που επιτρέπει σε παιδιά ακόμα και ηλικίας τριών ετών να χρησιμοποιούν μια γλώσσα προγραμματισμού, κάτι που σε έναν οποιοδήποτε με εξειδικευμένο ενήλικο αντιστοιχεί με… κινέζικα.

«Είναι ένα παιχνίδι με κύβους, οι οποίοι περιέχουν ηλεκτρονικά κυκλώματα, που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, όταν αυτοί ενώνονται. Το παιδί καλείται να βάλει τους κύβους στη σωστή σειρά για να φτιάξει ένα πρόγραμμα που θα εκτελέσει το ρομπότ» δήλωσε ο Έλληνας επιστήμονας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οποίος παρουσιάζει αύριο την βραβευμένη ιδέα του στο περίπτερο 14, στο 2ο Dev Fest που διοργανώνει το "Google Developers Group Thessaloniki", από τις 19.00-21.00 μμ.

Η δημιουργία του παιχνιδιού βασίστηκε στη διδακτορική διατριβή που εκπόνησε ο Θεοδόσης Σαπουνίδης στο τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). 
Αναστάσιος Τσίμπλινας, Θεοδόσης Σαπουνίδης, Δανάη Σκουρνέτου (φωτογραφία από το ΑΠΘ)

Στη συνέχεια με τη βοήθεια των συνεργατών του, Αναστάσιου Τσίμπλινα και Δανάης Σκουρνέτου, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη Φινλανδία κατάφερε να μπει στην ομάδα των νικητών που ξεχώρισαν στο διαγωνισμό "Open Education Challenge" - ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- ανάμεσα σε 611 προτάσεις από 77 χώρες. 

Εκείνο που εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή ήταν το πώς η διαδικασία «συστήνει» το παιδί στις βασικές αρχές του προγραμματισμού και το κάνει να αγαπήσει την πληροφορική. 

Η ομάδα του Δρ. Σαπουνίδη κρίθηκε ως μία από τις εννέα καλύτερες, και θα πάρει χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ. Επιπλέον τους δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουν στο Ελσίνκι, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο για να παρουσιάσουν την ιδέα τους, να λάβουν συμβουλές από διακεκριμένους επενδυτές και ακαδημαϊκούς καθώς και να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε ανθρώπους που διαχειρίζονται επενδυτικά κεφάλαια.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ