8 Σεπτέμβριος 2014, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Σεπτεμβριανά: Τούρκοι ακτιβιστές καλούν το τουρκικό κράτος να ζητήσει συγγνώμη

  • Σεπτεμβριανά: Τούρκοι ακτιβιστές καλούν το τουρκικό κράτος να ζητήσει συγγνώμη

Εκδήλωση διαμαρτυρίας οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στη Μεγάλη Οδό του Πέραν, έξω από τη Σχολή του Γαλατά Σαράι.

Μετά από 59 χρόνια όλοι γνωρίζουν τι συνέβη στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Πώς και γιατί διετάχθη το πογκρόμ εναντίον Ελλήνων, Αρμενίων και Εβραίων. Για αυτό και κάθε χρόνο ομάδες Τούρκων ακτιβιστών ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και επιτέλους να πει συγγνώμη.

Έτσι και φέτος ομάδα Τούρκων διαδηλωτών από την οργάνωση Πλατφόρμα Εναντίον του Ρατσισμού και του Εθνικισμού διοργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας στην επέτειο των Σεπτεμβριανών, έξω από τη Σχολή του Γαλατά Σαράι, εκεί όπου διαλύθηκε η ζωή του ελληνισμού –τα σπίτια και τα καταστήματά τους, πριν από 59 χρόνια.

Οι διαδηλωτές είχαν απλώσει πανό με εικόνες από τα Σεπτεμβριανά, διάσπαρτες με γαρύφαλλα και την επιγραφή «Τιμούμε με σεβασμό τη μνήμη των παθόντων». Πολλοί κρατούσαν πλακάτ που ζητούσαν από την Άγκυρα να ζητήσει συγγνώμη. «6/7 Σεπτεμβρίου, Το κράτος να ζητήσει συγγνώμη», «Δεν λησμονήσαμε την 6/7 Σεπτεμβρίου», «6/7 Σεπτεμβρίου, Σταματήστε τον ρατσισμό» ήταν κάποια από τα συνθήματα πάνω στα πλακάτ, ενώ ένα έγραφε «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

Νωρίτερα οι ακτιβιστές είχαν εκδώσει ανακοίνωση που ανέφερε ότι τα γεγονότα του 1955 οργανώθηκαν εναντίον των Ρωμιών και ορισμένων άλλων μειονοτήτων όπως η Αρμενική και η Εβραϊκή. Στα γεγονότα, προστίθεται, δολοφονήθηκαν δεκαπέντε άτομα, τριακόσια τραυματίσθηκαν, έγιναν τετρακόσιοι βιασμοί γυναικών, ενώ καταστράφηκαν 5.214 σπίτια, 1.004 καταστήματα και χώροι εργασίας, 73 εκκλησίες, μία συναγωγή, δύο μοναστήρια και 26 σχολεία.

Οι διοργανωτές είπαν και ακόμα μια αλήθεια, πως τα Σεπτεμβριανά είχαν απώτερο σκοπό να ισχυροποιήσουν το νέο δημιούργημα του εθνικού κράτους εξαφανίζοντας τις μη μουσουλμανικές μειονότητες. Αν η παραδοχή αυτή έχει κάποτε απήχηση στο επίσημο κράτος τότε ίσως κάτι αλλάξει. Μέχρι τότε όμως…

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Gelecek Teknolojisi