6 Σεπτέμβριος 2014, 18:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Το CERN στην 79η ΔΕΘ

  • Το CERN στην 79η ΔΕΘ

Τα μυστικά του σύμπαντος ξετυλίγονται στο περίπτερο 14. Τι είπε στην κάμερα του pontos-news.gr ο γενικός διευθυντής του CERN Ρολφ-Ντίτερ Χόγιερ. 

Πόσοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του CERN, του ευρωπαϊκού κέντρου που διεξάγει ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα του αιώνα; 

Το πείραμα δεν είναι άλλο από την αναζήτηση του σωματιδίου του Θεού (σωματίδιο Higgs) ενώ η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι απλή για όσους παρακολουθούν από κοντά την ερευνητική δραστηριότητα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μια ομάδα του ΑΠΘ, άλλωστε, με επικεφαλής την καθηγήτρια Χαρά Πετρίδου έχει κατασκευάσει το 10% του μιονικού φασματόμετρου το οποίο και αποτελεί την «καρδιά» στη διαδικασία αναζήτησης του σωματιδίου. 

Με αφορμή τα 60ά γενέθλια του CERN, το διάσημο κέντρο «μετακόμισε» στη Θεσσαλονίκη και στη Διεθνή Έκθεση.  Έως τις 21 Οκτωβρίου όσοι επισκεφθούν το περίπτερο 14 θα μπορούν να ξεναγηθούν στην Διαδραστική Έκθεση του CERN από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους υποψήφιους διδάκτορες που θα βρίσκονται εκεί καθημερινά, και να μυηθούν στα μυστικά του σύμπαντος. 

Η κάμερα του pontos-news.gr βρέθηκε στα εγκαίνια του περιπτέρου 14 και συνάντησε τον γενικό διευθυντή του CERN,  καθηγητή Στοιχειωδών Σωματιδίων Ρολφ-Ντίτερ Χόγιερ.


*Κεντρική φωτογραφία: ο πρωθυπουργός στη Διαδραστική Έκθεση του CERN (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Γραφείο Θεσσαλονίκης pontos-news.gr