5 Σεπτέμβριος 2014, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Αστεροειδής θα περάσει ξυστά από τη Γη (βίντεο)

  • Αστεροειδής θα περάσει ξυστά από τη Γη (βίντεο)

Την Κυριακή το ραντεβού των ουράνιων σωμάτων.

Μέγεθος σπιτιού θα έχει ο αστεροειδής 2014 RC που θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη την Κυριακή, χωρίς ευτυχώς να υπάρχει κίνδυνος πρόσκρουσης στον πλανήτη μας.

Με διάμετρο 20 μέτρα, ο διαστημικός βράχος θα περάσει χαμηλότερα και από μερικούς τηλεπικοινωνιακούς και μετεωρολογικούς δορυφόρους. Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ, στις 9:18 μμ, ώρα Ελλάδας, το βράδυ της Κυριακής ο 2014 RC θα πλησιάσει τον πλανήτη στα 34.000 χιλιόμετρα, κάπου πάνω από τη Νέα Ζηλανδία. Η απόσταση αυτή αντιστοιχεί με το ένα δέκατο της απόστασης Γης-Σελήνης.

 
Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε στις 31 Αυγούστου από το αστεροσκοπείο «Καταλίνα» στην Αριζόνα και η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκε από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1 στη Χαβάη. 

Ο ταχέως κινούμενος αστεροειδής δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι από τη Γη. Ωστόσο το κοντινό πέρασμα του θα δώσει την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα την τροχιά του για να εκτιμήσουν κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον απειλή για τον πλανήτη μας. 

Μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι έχουν βρει πάνω από 10.000 ουράνια σώματα στο ηλιακό μας σύστημα, των οποίων οι τροχιές τους τα φέρνουν κοντά στη Γη.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από το Space.com και το ΑΠΕ-ΜΠΕ