4 Σεπτέμβριος 2014, 12:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Σε 20 ημέρες μπαίνει τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου: Εισβολή στη θάλασσα οι τουρκικές δραστηριότητες
    (Φωτ. αρχείου)

Ξεκινά η γεώτρηση στον «Ονασαγόρα» της κυπριακής ΑΟΖ που θα δείξει ποσότητα, ποιότητα και άλλα κρίσιμα στοιχεία του φυσικού αερίου. 

Στις 25 Σεπτεμβρίου, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κοινοπραξίας ENI-KOGAS, θα ξεκινήσει η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Φιλελεύθερος αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δέσμευσε δυο θαλάσσιες περιοχές μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου για γεωτρήσεις. Αυτό, ουσιαστικά, αποτελεί και την έναρξη της διαδικασίας για δυο διαδοχικές γεωτρήσεις μέσα στο επόμενο τρίμηνο. 

Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε μια θαλάσσια έκταση 1.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων που καλύπτει περίπου τα δυο τρίτα του «οικοπέδου 9». Εκεί βρίσκεται η γεωλογική διαμόρφωση «Ιάσονας» - όπως έχει ονομαστεί – και η οποία περιλαμβάνει τα κοιτάσματα «Ονασαγόρας» και «Πράξανδρος».

Η αρχή γίνεται από τον «Ονασαγόρα» επειδή όλα τα γεωλογικά δεδομένα είναι πανομοιότυπα. Από τα αποτελέσματα θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα και για τις ποσότητες, την ποιότητα, τη σύνθεση, τις πιέσεις του φυσικού αερίου στον «Πράξανδρο»

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Φιλελεύθερο (φωτογραφία: γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, ΑΠΕ-ΜΠΕ)