4 Σεπτέμβριος 2014, 11:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Το μελάνωμα απειλεί πιλότους και αεροσυνοδούς

  • Το μελάνωμα απειλεί πιλότους και αεροσυνοδούς

Διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό, σύμφωνα και με Ελληνίδα ερευνήτρια.

Διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό να εμφανίσουν μελάνωμα, την πιο επιθετική και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος, διατρέχουν πιλότοι και αεροσυνοδοί.

Νέα επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας - Σαν Φρανσίσκο, υπό την εποπτεία της δρ Μαρτίνα Σανλορέντζο και με τη συμμετοχή της Ελληνίδας καθηγήτριας δερματολογίας του εκπαιδευτικού ιδρύματος, Ελένης Λινού, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος για τους πιλότους είναι 2,22 φορές μεγαλύτερος, και για αεροσυνοδούς και φροντιστές 2,09 φορές. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Dermatology, του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, ο επιπλέον κίνδυνος οφείλεται πιθανώς στην αυξημένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία στα μεγαλύτερα υψόμετρα. 


«Στα 9.000 μέτρα, όπου πετάνε τα περισσότερα επιβατικά αεροπλάνα, το επίπεδο της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι περίπου διπλάσιο από αυτό στο έδαφος» εξηγούν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι όταν το αεροπλάνο περνάει μέσα από πυκνά σύννεφα και χιόνι, αυξάνεται περαιτέρω η έκθεση στη συγκεκριμένη επικίνδυνη ακτινοβολία. 

Οι πολλές ώρες πτήσεις επιβαρύνουν

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερες ώρες πτήσεις έχει ένας εργαζόμενος σε αεροπορική εταιρεία, τόσο περισσότερο κινδυνεύει. Κι αυτό συμβαίνει παρά το ότι τα παράθυρα των αεροσκαφών μπλοκάρουν πάνω από το 99% της υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB). Το πρόβλημα είναι ότι επιτρέπουν να περνάει πάνω από το 54% της υπεριώδους ακτινοβολίας Α (UVA). 

Και οι δύο τύποι της ακτινοβολίας μπορεί να κάνουν ζημιά στο DNA των δερματικών κυττάρων, πυροδοτώντας έτσι την εμφάνιση καρκίνου.

Για κάθε 900 μέτρα που πετάει πιο ψηλά ένα αεροπλάνο αυξάνεται κατά 15% η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, υπογραμμίζουν οι ερευνητές, που ανέλυσαν στοιχεία από 19 μελέτες της περιόδου 1990-2013 και σε συνολικό δείγμα μεγαλύτερο των 266.000 ασθενών.

Την κατάσταση επιβαρύνει και η κοσμική ακτινοβολία που έρχεται από το διάστημα. Ωστόσο, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι το ιπτάμενο προσωπικό δέχεται επίπεδα κοσμικής ακτινοβολίας κάτω από το όριο ασφαλείας των 20 mSv ανά έτος, που έχει θέσει η Διεθνής Επιτροπή Ακτινολογικής Προστασίας. 

Οι ειδικοί συστήνουν στο ιπτάμενο προσωπικό τη χρήση αντηλιακού ως μέσου αυτοπροστασίας που μειώνει τον κίνδυνο.

Ποια είναι η Ελένη Λινού


Η επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας - Σαν Φρανσίσκο γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι κόρη των διακεκριμένων πανεπιστημιακών καθηγητών της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Δημήτρη και Αθηνάς Λινού. Σπούδασε ιατρική στα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ειδικεύτηκε στον καρκίνο του δέρματος στο επίσης κορυφαίο πανεπιστήμιο Στάνφορντ. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από το JAMA και το ΑΠΕ-ΜΠΕ