3 Σεπτέμβριος 2014, 18:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Τι φταίει και οι γλώσσες «πεθαίνουν» εξαιρετικά γρήγορα;

  • Τι φταίει και οι γλώσσες «πεθαίνουν» εξαιρετικά γρήγορα;

Περίπου το ένα τέταρτο των γλωσσών της γης βρίσκεται υπό την απειλή εξαφάνισης, διαπιστώνει βρετανική μελέτη, και αναλύει τις αιτίες.  

Μπορεί μια γλώσσα να «πεθαίνει» σε ρυθμό ταχύτερο και από τα υπό εξαφάνιση είδη του πλανήτη μας; Και όμως μπορεί, απαντά μια βρετανική έρευνα που μας ενημερώνει ότι από τις περίπου 2.000 γνωστές και ομιλούμενες γλώσσες της γης, κάθε περίπου δύο εβδομάδες χάνεται και από μία! 

Χρησιμοποιώντας τεχνικές της βιολογίας και της οικολογίας, οι ερευνητές (με επικεφαλής τον δρ Τατσούγια Αμάνο του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ) κατέληξαν στο ότι όσο πιο επιτυχημένη είναι μια χώρα και όσο ταχύτερα αναπτύσσεται, τόσο πιο γρήγορα χάνονται οι διάφορες γλώσσες που ομιλούνται στο εσωτερικό της. 

Με λίγα λόγια: ο ρυθμός εξαφάνισης των ομιλούμενων γλωσσών και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης είναι απολύτως σχετικοί. Άνοδος του ΑΕΠ και παγκοσμιοποίηση είναι επίσης δυο πολύ ισχυρές απειλές. Σύμφωνα με το BBC και το Science, οι γλώσσες που κινδυνεύουν περισσότερο ομιλούνται κυρίως από μειονότητες στις αναπτυγμένες χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας. Για παράδειγμα, την Άνω Τανάνα σήμερα την μιλούν το πολύ 25 άνθρωποι στην Αλάσκα. Στην Ευρώπη η Ούμε Σάμι, στη βόρεια Σκανδιναβία, απειλείται επίσης να εξαφανιστεί για πάντα. 

«Οι γλώσσες του πλανήτη χάνονται σήμερα με ταχύ ρυθμό. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση», λέει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας. Ο δρ Αμάνο εκτίμησε ότι περίπου το ένα τέταρτο των γλωσσών παγκοσμίως βρίσκεται υπό την απειλή εξαφάνισης. Η αλυσίδα πάει κάπως έτσι: η οικονομία αναπτύσσεται, μια γλώσσα συχνά κυριαρχεί στην πολιτική και εκπαιδευτική σφαίρα της χώρας και οι άνθρωποι αναγκάζονται να υιοθετήσουν την κυρίαρχη γλώσσα προκειμένου να μην είναι οικονομικά και πολιτικά αποκλεισμένοι.

Αλλά και στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές, όπως στα Ιμαλάια και στους τροπικούς, υπάρχουν γλώσσες που δεν τις μιλούν πάνω από οκτώ άνθρωποι συνολικά. «Ως παράγοντες κινδύνου να συνυπολογίσετε τους ιστορικούς και πολιτικούς, αλλά και τις επιδημίες», λένε οι επιστήμονες που ζητούν μέτρα διαφύλαξης των γλωσσών.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (φωτογραφία: UNESCO)