2 Σεπτέμβριος 2014, 15:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Προκλήσεων συνέχεια από Ερντογάν

  • Προκλήσεων συνέχεια από Ερντογάν

Βήμα για σκληρή πολιτική έκανε τα κατεχόμενα ο Τούρκος πρόεδρος, που εκτός των άλλων λέει ότι ουδέποτε έλαβε την επιστολή Αναστασιάδη για το Κυπριακό, που του παρέδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως μεταδόθηκε σήμερα από τα κατεχόμενα, ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στο δείπνο που παρέθεσε χθες βράδυ ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κάνει βήματα στο Κυπριακό αν δεν λάβει εντολές από ορισμένα κέντρα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να κάνει βήματα για να λύσει το Κυπριακό, αναφέροντας πως όταν τον συνάντησε δύο φορές όταν (ο Ερντογάν) ήταν πρωθυπουργός του είπε ότι δεν συμφωνούσε με την προσέγγιση του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και πως το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί.

Η αλήθεια σχετικά με την επιστολή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του Τούρκου Προέδρου ότι δεν έφθασε στα χέρια του η επιστολή που του απηύθυνε ο Ν. Αναστασιάδης, είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση γνωρίζει πως η επιστολή έφτασε στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Η επιστολή παραδόθηκε από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών σε υψηλόβαθμό στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα, όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε μεταβεί για την τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου Προέδρου.

Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για την επιστολή του προέδρου Αναστασιάδη έκανε τον ανήξερο. «Ποιος έφερε αυτή την επιστολή;» ρώτησε την Τουρκάλα δημοσιογράφο. «Ο κ. Βενιζέλος» απάντησε εκείνη. «Δεν έχει φτάσει τέτοια επιστολή σε μένα... Οι επιστολές των άλλων έρχονται» είπε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Ωστόσο, ο Ντερβίς Έρογλου, αναφερόμενος στην ουσία της επιστολής, υποστήριξε μια πάγια θέση των τουρκοκυπρίων ότι ο Νίκος Αναστασιάδης επιδιώκει μια συμφωνία «η οποία θα οδηγήσει τους Τουρκοκυπρίους στην προ του 1974 κατάσταση».

Η Κυπριακή Δημοκρατία για τη στάση Ερντογάν

Αντιδρώντας στις απανωτές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου από τα κατεχόμενα, η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε αποδοκιμασία. Ειδικά δε σε κάθε δήλωση και ενέργεια που «παραπέμπει σε λύση του Κυπριακού, η οποία ξεφεύγει του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου ‘77 και ‘79 και του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συχνή επίκληση για εμπλοκή της Ελλάδας στο διάλογο, σε μια προσπάθεια εξίσωσης των ευθυνών για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο για την οποία, όπως σημείωσε, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Τουρκία.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr