2 Σεπτέμβριος 2014, 12:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Τι να τρώτε για να προλάβετε εμφράγματα και εγκεφαλικά

  • Τι να τρώτε για να προλάβετε εμφράγματα και εγκεφαλικά

Μεγάλη έρευνα Βρετανών και Κινέζων επιστημόνων. Μελετήθηκαν για επτά χρόνια σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι! 

Τα φρούτα αποτελούν ένα βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Τώρα μια νέα έρευνα έρχεται να μας επιβεβαιώσει ότι καλά κάνουν οι Έλληνες και τα τιμούν, χρόνια τώρα, καθώς η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει έως και 40% τις καρδιαγγειακές νόσους, όπως είναι τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά. «Όσα περισσότερα καταναλώνετε, τόσο το καλύτερο», λένε οι επιστήμονες. «Για να προλάβετε μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως», συμπληρώνουν.

Με επικεφαλής τη Δρ. Χουεϊντόνγκ Ντου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, μελέτησαν επί επτά χρόνια στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Κίνα, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Αυτό που πιστοποιεί εκ νέου η μελέτη είναι ότι ο τρόπος ζωής και ειδικότερα η υγιεινή διατροφή παίζουν καθοριστικό ρόλο. Σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου φρούτα, όσοι έτρωγαν κάθε ημέρα κατά μέσο όρο μιάμιση μερίδα είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες για έμφραγμα, 25% για ισχαιμικό επεισόδιο και 40% για αιμορραγικό εγκεφαλικό. Επίσης διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν πολλά φρούτα είχαν σημαντικά χαμηλότερη πίεση. 

Τα φρούτα χαρίζουν και μακροζωία. Όσοι τα καταναλώνουν καθημερινά, λέει η μελέτη, είχαν κατά μέσο όρο μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 32%. «Δώστε άφθονα και φθηνά φρούτα στους πολίτες», καλούν οι επιστήμονες τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να μειώσουν τους καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες και φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ