31 Αύγουστος 2014, 12:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

«Παίζοντας με τη φωτιά»: Μια Ελληνίδα αφηγείται κινηματογραφικά τη ζωή των γυναικών στο Αφγανιστάν

  • «Παίζοντας με τη φωτιά»: Μια Ελληνίδα αφηγείται κινηματογραφικά τη ζωή των γυναικών στο Αφγανιστάν

Μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου, που διδάσκει στις Αφγανές την Αντιγόνη του Σοφοκλή και διδάσκεται από αυτές την αντίσταση.

«Στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, το να είσαι γυναίκα και ηθοποιός δεν απέχει πολύ από το να αντιμετωπιστείς σαν πόρνη. Όλα τα κορίτσια που έχουν τολμήσει να παίξουν σε παράσταση φοβούνται για τη ζωή τους ή τη ζωή οικείων τους. Ακόμα και ηθοποιοί γνωστές στο Αφγανιστάν, αφού παίζουν στην τηλεόραση και το σινεμά, δέχονται απειλητικά γράμματα για τη ζωή τους.»

H ηθοποιός και σκηνοθέτης Αννέτα Παπαθανασίου στο Αφγανιστάν

Τη ζοφερή αυτή εικόνα περιγράφει η ηθοποιός και σκηνοθέτης Αννέτα Παπαθανασίου στην ταινία-ντοκιμαντέρ «Παίζοντας με τη φωτιά» που θα προβάλλεται από την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναό. Είναι μια ταινία αφιέρωμα στις γυναίκες ηθοποιούς στο Αφγανιστάν, που κυριολεκτικά παίζουν με τη φωτιά! 

Ποιο ήταν το ερέθισμα για την ταινία;

«Έχοντας πάει στο Αφγανιστάν το 2007 και κάνοντας γυρίσματα στην περιοχή για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ ‘Qadir, ένας Αφγανός Οδυσσέας’ απέκτησα μια οικειότητα με την περιοχή και σίγουρα αρκετούς φίλους. Έτσι, όταν ήρθε στα χέρια μου μια φωτογραφία από παράσταση αφγανικού θιάσου ξαφνιάστηκα πολύ και θέλησα να μάθω περισσότερα. Πρώτη φορά έβλεπα γυναίκα Αφγανή ακάλυπτη και μάλιστα να παίζει Μολιέρο στο Αφγανιστάν! Άρχισα την έρευνα. Με την βοήθεια φίλων στο Αφγανιστάν ήρθα σε επαφή με διάφορους καλλιτέχνες καθώς και με τον επικεφαλής του Θεατρικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, ο οποίος με προσκάλεσε να διδάξω αρχαίο Ελληνικό Θέατρο στους φοιτητές του.

Τρέιλερ από την ταινία «Παίζοντας με τη φωτιά»

»Μετά από 30 χρόνια πολέμου και την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν απαγορέψει σχεδόν όλες τις τέχνες, το θέατρο στο Αφγανιστάν ξαναγεννιέται. Εντυπωσιάστηκα όταν έμαθα ότι στη χώρα υπάρχουν δραστήριες θεατρικές ομάδες και ότι διοργανώνεται ένα Φεστιβάλ Θεάτρου στην Καμπούλ, που έδωσε μάλιστα το πρώτο βραβείο σε μια νεαρή ηθοποιό!

»Θέλησα να γνωρίσω αυτή την ηθοποιό και άλλους Αφγανούς καλλιτέχνες και να ανακαλύψω περισσότερα για το αφγανικό θέατρο, γι’ αυτό και αποδέχθηκα με χαρά την πρόσκληση να διοργανώσω σεμινάρια πάνω στην Αντιγόνη του Σοφοκλή στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Κάπως έτσι, λοιπόν, τον Σεπτέμβριο του 2012 επισκέφθηκα την Καμπούλ. Παράλληλα με τα σεμινάρια αποφάσισα να κινηματογραφήσω τις ζωές Αφγανών ηθοποιών και να δημιουργήσω το ντοκιμαντέρ ‘Παίζοντας με τη Φωτιά’».


200 αγόρια και μόνο 8 κορίτσια!

Φθάνοντας στην Καμπούλ, η Αννέτα Παπαθανασίου ανακάλυψε ότι  το Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Καμπούλ είχε 200 αγόρια και μόνο 8 κορίτσια! «Τα περισσότερα κορίτσια μάλιστα απλώς παρακολουθούσαν δεν ήθελαν να παίξουν μπροστά σε αντρικό κοινό. Η νεαρή ηθοποιός που ήθελα να συναντήσω εξαφανίστηκε και κανένας δεν ήξερε που βρίσκεται. Μια 22χρονη ηθοποιός δολοφονήθηκε στην Καμπούλ απλά γιατί έπαιζε στο θέατρο και το έδειξε η εκεί τηλεόραση στις ειδήσεις.»


Σκληρή ζωή

Η ταινία αφηγείται ιστορίες γυναικών που έχουν την τόλμη να ασχοληθούν με το θέατρο και αντιμετωπίζουν σκληρή κριτική, κοινωνική αποδοκιμασία, ακόμα και απειλές για τη ζωή τους. Γυναίκες που προσπαθούν να συνδυάσουν την τέχνη και τον πολιτισμό με την σκληρή καθημερινότητα σε αυτή την ταλαιπωρημένη χώρα.
Είναι μια παραγωγή της TOPCUT- MODIANO, OH MY DOG, και συμπαραγωγή του ΟΤΕ TV και της ΝΕΡΙΤ ΑΕ.

Συντελεστές:
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Αννέτα Παπαθανασίου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης
Μουσική: Μαρία Χριστίνα Κριθαρά
Δημοσιογραφική παραγωγή και έρευνα: Ιωάννα Μπρατσιάκου
Παραγωγoί: Μίκης Μοδιάνος, Φωτεινή Οικονομοπούλου

Δείτε και το πολύ ενδιαφέρον βίντεο από τη συνέντευξη που έδωσε η Αννέτα Παπαθανασίου στην εκπομπή Culture and the City της Αθηνάς Αυγητίδου για το DEStv.


Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr