29 Αύγουστος 2014, 15:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

«Δεν είναι στην Αθήνα το κλειδί για την ονομασία της πΓΔΜ»

  • «Δεν είναι στην Αθήνα το κλειδί για την ονομασία της πΓΔΜ»

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση της Διάσκεψης του Βερολίνου.

«Να λυθεί επειγόντως» η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ «με διάθεση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές» επισήμαναν χθες βράδυ οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργάνωσε η γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο.

Στη συνάντηση –στην οποία η Ελλάδα δεν εκπροσωπήθηκε– πήραν μέρος η Γερμανία (με την Άγκελα Μέρκελ), η Αυστρία, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η πΓΔΜ, η Κροατία και η Σλοβενία, αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο.

«Να επιλυθούν τα εκκρεμή διμερή θέματα»

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την Καγκελαρία μετά το τέλος της Διάσκεψης επισημαίνεται «η ανάγκη να επιλυθούν όσο το δυνατόν συντομότερα τα εκκρεμή διμερή θέματα, προς το συμφέρον των σχέσεων καλής γειτονίας και της αυξημένης σταθερότητας στην περιοχή. Η διαφορά για την ονομασία μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας αποτελεί ένα από τα εκκρεμή διμερή θέματα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι αυτή η διαφορά πρέπει να λυθεί επειγόντως με διάθεση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές».

Σαφής και υπεύθυνη η ελληνκή θέση

Σχολιάζοντας το κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας τόνισε: «Η Ελλάδα στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία με τη μεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, πρέσβη Μάθιου Νίμιτς, για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.
» Η ελληνική θέση έχει διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια και συνιστά μια υπεύθυνη τοποθέτηση σύμφωνη όχι μόνο με τις εθνικές ευαισθησίες αλλά και με τις ευρωπαϊκές αντιλήψεις και τη διεθνή νομιμότητα. Συνεπώς το κλειδί της ουσιαστικής εξέλιξης της διαδικασίας αυτής δεν βρίσκεται στην Αθήνα.

«Το ζήτημα δεν είναι διμερές»

» Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί από ελληνικής πλευράς, το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι διμερές αλλά είναι ένα θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ένα θέμα που άπτεται των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής σταθερότητας.

» Ως εκ τούτου, είναι ένα θέμα σχετιζόμενο, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα γενικής εφαρμογής κριτήρια της Κοπεγχάγης. Άλλωστε, σε σχέση με τη συγκεκριμένη χώρα εκκρεμούν και αλλά κρίσιμα θέματα που έχουν επισημανθεί στα τελευταία σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr