28 Αύγουστος 2014, 17:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Ποιο είναι το λαχανικό - «ασπίδα» κατά του καρκίνου

  • Ποιο είναι το λαχανικό - «ασπίδα» κατά του καρκίνου

Βρετανική μελέτη έβαλε στο μικροσκόπιο ένα από τα συστατικά της μεσογειακής διατροφής. 

Μπορεί η καταγωγή της να είναι από την κεντρική και νότια Αμερική αλλά μα ελληνική σαλάτα (ή πιο σωστά μια «χωριάτικη»), δε νοείται χωρίς αυτή. Η ντομάτα θεωρείται ένα από τα κύρια συστατικά της μεσογειακής διατροφής. Τα ευεργετικά της συστατικά είναι γνωστά εδώ και καιρό και μια βρετανική μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει το σημαντικότερο: οι ντομάτες είναι «ασπίδα» κατά του καρκίνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές των Πανεπιστήμιων του Μπρίστολ, του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης  που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, η πλούσια κατανάλωση ντομάτας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Και τι εννοούμε «πλούσια κατανάλωση»; Περισσότερες από δέκα μερίδες ντομάτας σε εβδομαδιαία βάση, απαντούν οι ερευνητές. 

Είτε φρέσκιες είτε αποξηραμένες

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση των διατροφικών προτύπων και του τρόπου ζωής περίπου 20.000 Βρετανών, ηλικίας 50 έως 59 ετών. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες από δέκα μερίδες ντομάτας την εβδομάδα, σε οποιαδήποτε μορφή, είτε φρέσκιες είτε αποξηραμένες, εμφάνιζαν 18% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης του καρκίνου του προστάτη, του δεύτερου συχνότερου καρκίνου στους άνδρες παγκοσμίως.  

Αν δε η διατροφή όσων μετείχαν στην έρευνα περιελάμβανε και πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών σε ημερήσια βάση, τότε ο κίνδυνος έπεφτε κατά 24% σε σχέση με άνδρες που έτρωγαν δυόμισι ή λιγότερες μερίδες.

«Κλειδί» το λυκοπένιο

Το λυκοπένιο είναι μια φυσική αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται στις ντομάτες και τους χαρίζει το κόκκινο τους χρώμα. Επίσης προστατεύει το DNA και τα κύτταρα από επιβλαβείς παράγοντες. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ουσία αυτή είναι «υπεύθυνη» και για τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ντομάτας.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας μπήκαν και άλλες δυο χημικές ουσίες που πιστεύεται ότι σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη: το σελήνιο και το ασβέστιο. Το πρώτο περιέχεται σε πολλά αρτοσκευάσματα, όπως το ψωμί και τα γαλακτοκομικά, το δεύτερο κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα.  

Όσοι μετείχαν στην έρευνα και φρόντιζαν να λαμβάνουν πάντα μέσω της διατροφής τους λυκοπένιο, σελήνιο και ασβέστιο, ήταν και εκείνοι που εμφάνιζαν τον μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Ωστόσο ο δρ Ιαν Φρέιμ από τον οργανισμό Prostate Cancer UK σπεύδει να σημειώσει ότι «τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να συντάξουμε σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες για τα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνουν οι άνδρες για τον αποτελεσματικό περιορισμό του κινδύνου εκδήλωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου». Αυτό το οποίο τους συνιστά όμως είναι να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και ένα πρόγραμμα άσκησης. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από tovima.gr (φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ)