28 Αύγουστος 2014, 12:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:29

Το Άγιον Όρος γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου σήμερα

  • Το Άγιον Όρος γιορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου σήμερα

Μεγάλη γιορτή για τους παλαιοημερολογίτες Ποντίους.

Την Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζει σήμερα το Άγιο Όρος αλλά και πάρα πολλοί Πόντιοι που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο (Ιουλιανό), σε όλη την Ελλάδα. 

Οι αγιορείτες μοναχοί, με επικεφαλής τον πρωτοψάλτη γ. Δανιήλ από την αδελφότητα των Δανιηλαίων, έψαλλαν το «Άξιον Εστί», ενώ στην ακολουθία στην Παναγία Πορταΐτισσσα χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σεβαστείας Δημήτριος.

Την ίδια ώρα οι παλαιοημερολογίτικες εκκλησίες κατακλύζονται από πιστούς, οι οποίοι παρότι μνημονεύουν το θάνατο και την ταφή της Παναγίας, γιορτάζουν με αγαλλίαση την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς. 

Από το πρωί σήμερα πλήθος κόσμου συμμετείχε στις λειτουργίες που έγιναν στην περιφέρεια Αττικής, μεταξύ άλλων στην Παναγία Κανάλα και την Παναγία Σουμελά στον Ασπρόπυργο, την Παναγία Σουμελά στις Αχαρνές, την Παναγία Πορταΐτισσσα στο Μοσχάτο, τον Άγιο Ανδρέα στη Δραπετσώνα και την Παναγία Ζωοδόχου Πηγής στη Νεάπολη Νίκαιας. 

Στην Παναγία Σουμελά του Ασπροπύργου θα ψαλεί στις 7 μμ ο μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός μεθεόρτιος εσπερινός προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών των ΓΟΧ Ιακώβου Γ΄, ενώ θα γίνει λιτάνευση της ιεράς εικόνας Παναγίας Σουμελά (πιστό αντίγραφο της ιεράς εικόνας της Παναγίας Σουμελά).

Με πιστούς θα γεμίσει σήμερα, και για δεύτερη φορά μέσα σε 13 ημέρες, και η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο Ημαθίας. Παρόλο που δεν γίνεται λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου εφόσον η εκκλησία λειτουργεί με το νέο ημερολόγιο, οι Πόντιοι παλαιοημερολογίτες συρρέουν με κατάνυξη για να προσκυνήσουν. Γύρω από τη μονή στήνεται μεγάλο πανηγύρι. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr