26 Αύγουστος 2014, 10:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Τη γενέτειρά του στον Πόντο θα επισκεφτεί ο Ερντογάν μετά την ορκωμοσία του

  • Τη γενέτειρά του στον Πόντο θα επισκεφτεί ο Ερντογάν μετά την ορκωμοσία του

Θα περάσει από το πατρικό του στο Γκιουνέισου (Ποταμιά) για να αποτίσει φόρο τιμής στους προγόνους του.

Από την Ποταμιά του Πόντου στο προεδρικό μέγαρο Τσάνκαγια της Τουρκίας, η διαδρομή θα φάνταζε εξωφρενικά μεγάλη για οποιονδήποτε. Όχι όμως για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον απερχόμενο πρωθυπουργό και επόμενο πρόεδρο της γείτονος, που στις 28 Αυγούστου ορκίζεται στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του.

Ο 12ος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας θα ορκιστεί σε μια «ιστορικών, εντυπωσιακών διαστάσεων» τελετή, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, που κυριολεκτικά δεν έχει ξαναγίνει. Θα παραστούν 51 πρόεδροι χωρών από όλο τον κόσμο αλλά μόνον δύο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου και προσωπικότητες της Τουρκίας. 

Κυβερνητική πηγή απέδωσε όλη αυτή τη… μεγαλοπρέπεια και τις προσκλήσεις προς τους ανώτατους ηγέτες όλων των χωρών –πλην του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Συρίας- στο ότι «είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται όχι από τη βουλή, αλλά από τον λαό και μάλιστα με πλειοψηφία άνω του 51%, γεγονός το οποίο επιβάλλεται να υπογραμμιστεί με πανηγυρικό, πανεθνικό τρόπο».

Το πρόγραμμα

Με βάση επίσημο πρόγραμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού και εκλεγμένου προέδρου της Τουρκίας, ο 60χρονος Ερντογάν θα παραιτηθεί από τη θέση του σε έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αύριο. Διάδοχός του θα χριστεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου, σήμερα υπουργός Εξωτερικών. 

Θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του νέου προέδρου στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο Ερντογάν αμέσως μετά θα μεταβεί στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Άγκυρα και από εκεί στο προεδρικό μέγαρο Τσάνκαγια για να πάρει τη σκυτάλη από τον απερχόμενο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ. 

Η επίσημη τελετή στο Τσάνκαγια θα σημάνει και την ανάληψη της προεδρίας από τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας. Θα ακολουθήσει δεξίωση και όταν τα φώτα αρχίσουν να χαμηλώνουν ο Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του Εμινέ θα ξεπροβοδίσουν τον Γκιούλ και την σύζυγό του Χαϊρουνίσα από το τουρκικό προεδρικό μέγαρο.

Την ίδια μέρα εκτιμάται ότι θα πάρει και την εντολή σχηματισμού  της 62ης κυβέρνησης και ο Νταβούτογλου.

Έχοντας αναλάβει καθήκοντα προέδρου, ο Ερντογάν θα κάνει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο, την 1η Σεπτεμβρίου και δυο μέρες μετά θα μεταβεί στο Αζερμπαϊτζάν. Όμως πριν φύγει για το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα επισκεφθεί το πατρικό του στην Ποταμιά του Ριζαίου, στον Πόντο. Το χρωστάει κατά μία έννοια στους κατοίκους των νομών Ριζαίου και Μπαϊμπούρτης, που του έδωσαν τα υψηλότερα ποσοστά στις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου, 80,6% και 80,3% αντιστοίχως.

Οι προκλήσεις του νέου προέδρου

Με τις καυτές πατάτες της οικονομίας και του Κουρδικού στα χέρια, ο νέος πρόεδρος και η κυβέρνηση του Νταβούτογλου θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, έτσι ώστε το κυβερνών κόμμα να κερδίσει ακόμα μια θητεία. Γιατί θεωρείται σχεδόν βέβαιο, μετά τα ποσοστά που συγκέντρωσε ο Ερντογάν στις προεδρικές, ότι και το κόμμα του έχει ακόμα έρεισμα στο εκλογικό σώμα.

Η έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής τον υποχρεώνει να αντιμετωπίσει ως προτεραιότητα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και να κάνει βήματα για να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Άγκυρας με Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες.

Όμως το μεγαλύτερο στοίχημα του 60χρονου πολιτικού είναι άλλο. Πρέπει να καταφέρει να ενώσει την βαθιά διχασμένη τουρκική κοινωνία και να πείσει ότι δεν θα κυβερνήσει ως δικτάτορας, όπως πολλοί τον κατηγορούν ανοιχτά.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr