25 Αύγουστος 2014, 16:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Βαρθολομαίος στην Ίμβρο: Άδικο να θεωρείσαι ξένος στον τόπο σου

  • Βαρθολομαίος στην Ίμβρο: Άδικο να θεωρείσαι ξένος στον τόπο σου

Φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τις απελάσεις των Ιμβρίων και των Τενέδιων (φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / amen.gr).

Για μια ακόμα χρονιά περίσσεψε η συγκίνηση στην Ίμβρο την ημέρα που το νησί γιόρτασε τα Εννιάμερα της Παναγίας παρουσία και του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο Βαρθολομαίος, πιστός στο ραντεβού του, βρέθηκε ξανά στον γενέθλιο τόπο του και παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία στο χωριό του τους Αγίους Θεοδώρους αλλά και στην Αγία Μαρίνα στο Σχοινούδι, που μέχρι το 1964 κατοικούνταν από 3.000 Έλληνες.

«Όπου κι αν ταξιδέψαμε όλες αυτές τις πονεμένες δεκαετίες, η Ίμβρος εξακολούθησε να μας πληγώνει, για να παραφράσουμε τον Μικρασιάτη νομπελίστα ποιητή μας» ανέφερε ο Πατριάρχης.



Έρχονται καλύτερες μέρες

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τις απελάσεις των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου. «Έρχονται καλύτερες ημέρες», είπε ο Πατριάρχης επισημαίνοντας όμως ότι όσοι επιστρέφουν βρίσκουν αποδεκατισμένα χωριά. Σύμφωνα με τον ίδιο οι Ίμβριοι περιμένουν την απόδοση του αυτονόητου δικαιώματος να κληρονομούν τις περιουσίες των πατέρων τους, ανεξαρτήτως υπηκοότητας.

«Είναι άδικο και παράλογο να θεωρείσαι ξένος και πολίτης δευτέρας κατηγορίας στον τόπο σου», είπε. Αναφερόμενος, δε, στην πολιτική της Τουρκίας την περίοδο εκείνη μίλησε για το «περίφημο κατάπτυστο πρόγραμμα διαλύσεως» του οποίου σήμερα φαίνεται ότι θα παραπεμφθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και οι εμπνευστές και οι εκτελεστές του.



Για την Κύπρο


Στην  Ίμβρο για τη γιορτή της Παναγίας βρέθηκαν και Κύπριοι από τη Λεμεσό οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Πατριάρχη. Έτσι το Κυπριακό δεν έλειψε από την ομιλία Βαρθολομαίου.

Ευχήθηκε το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους Κυπρίους και το οποίο «ταλαιπώρησε και εμάς, φυσικά άθελα σας», να λήξει αισίως. Τόνισε όμως ότι αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και η λύση να είναι δίκαιη, λειτουργική και μόνιμη.

Συναντήσεις με σημασία

Την παραμονή της γιορτής της Παναγίας ο Πατριάρχης ήταν στους Αγίους Θεοδώρους όπου συναντήθηκε και με τον Έπαρχο της Ίμβρου Μουχιττίν Γκιουρέλ.

Παρόντες στο νησί ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Ορφανός και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη οι οποίοι συναντήθηκαν και αυτοί με τη σειρά τους με τον Πατριάρχη. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Καθημερινή Κωνσταντινούπολης, amen.gr