25 Αύγουστος 2014, 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Από την Τραπεζούντα εξαπέλυσε πυρά κατά της Κύπρου ο Ντερβίς Έρογλου

  • Από την Τραπεζούντα εξαπέλυσε πυρά κατά της Κύπρου ο Ντερβίς Έρογλου

Ο ηγέτης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους αρνείται να υπογράψει για λύση του Κυπριακού, ισχυριζόμενος ότι μόνον η δική του πλευρά συνεισφέρει εποικοδομητικά. 

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα εκτιμά ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας κινητικότητας για το Κυπριακό, ο κατοχικός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τίποτα που θα οδηγεί τους Τουρκοκύπριους πίσω στις συνθήκες οι οποίες επικρατούσαν πριν από το 1974. Κατηγορεί δε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία.

Ο Ντερβίς Έρογλου προσκεκλημένος στο συνέδριο «Εθνικό μας Στοίχημα η Κύπρος», που συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Νετζμετίν Ερμπακάν και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Τραπεζούντας είπε ότι η «άλλη πλευρά» έχει τόσες πολλές απαιτήσεις που δεν βλέπει λύση. 

«Από τότε που μπήκα στην πολιτική δεν είδα κάποια συμφωνία που να έχει προέλθει από διαπραγματεύσεις και όπως φαίνεται δεν θα μπορέσουν να δουν ούτε και τα παιδιά μου. Ενώ κάποτε έλεγα ότι ίσως μπορέσουν να δουν τα εγγόνια μου, τώρα λέω ότι δεν θα δουν ούτε και τα δισέγγονα μου. Κι αυτό γιατί η άλλη πλευρά έχει έλθει με τόσο υπερβολικές απαιτήσεις, που είναι αδύνατον να πει κανείς ‘ναι’» δήλωσε στο συνέδριο.

Αναφερόμενος στο εδαφικό επανέλαβε ότι είχε πει και μετά τη συνάντηση με την Ένωση Διεθνών Διπλωματών, πριν από λίγες μέρες, ότι «ζητούν τα δυο τρίτα από αυτά που έχουμε στα χέρια μας. Το 1974 έφυγαν από τα σπίτια τους ως πρόσφυγες 160.000 Ελληνοκύπριοι και τώρα θέλουν να επιστέψουν 100.000 στα σπίτια τους, λες και είναι όλοι τους εν ζωή. Μετά θέλουν να έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν σε όλα τα εδάφη που έχουμε εμείς στα χέρια μας». 

Με άλλα λόγια, πρόσθεσε, «σε εκείνα τα εδάφη που ήταν δικά τους, ο Τουρκοκύπριος δεν θα έχει κανένα δικαίωμα στο σπίτι που κατοικεί και στον επαγγελματικό χώρο (σ.σ. που μέχρι το 1974 ανήκε σε Ελληνοκύπριο). Εντάξει, θα δώσουμε σε 100.000 τη γη τους, ενώ θα εγγραφούν σε εμάς κι άλλες 60.000. Όταν όμως τους λέω "Εμείς πού θα ζήσουμε;", εκείνοι μου απαντάνε "θα ζήσετε στις περιοχές που έχουν καταλάβει οι έποικοι, οι οποίοι θα γυρίσουν στην Τουρκία, αφού δεν έχουν δικαίωμα να είναι εδώ"».

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, προφανώς στέλνοντας μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, λέει πως οι Τουρκοκύπριοι «έχουν κουραστεί από τις συνεχείς συνομιλίες που δεν οδηγούν πουθενά» προσθέτοντας μάλιστα ότι «είναι απάνθρωπο να καταπιέζουμε ψυχολογικά τους πολίτες μας». Για την εισβολή της Τουρκίας στο νησί και την παράνομη κατοχή ούτε λέξη, αντιθέτως μια διαρκής προτροπή «να δει ο κόσμος την πραγματικότητα στην Κύπρο». Δηλαδή αυτά που οι Τούρκοι θέλουν να προβάλουν ως τετελεσμένα. 

Ο Έρογλου, που έγινε δεκτός στην Τραπεζούντα με όλες τις προβλεπόμενες για «αρχηγό κράτους» τιμές και βραβεύτηκε με τιμητική πλακέτα, αναμένεται να επαναλάβει τις ίδιες θέσεις και κατά τη συνάντησή του, την 1η Σεπτεμβρίου, με τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα επισκεφτεί τα κατεχόμενα στην Κύπρο. 

Για την ιστορία να πούμε, ότι ο Ντερβίς Έρογλου κατά την επίσκεψή του στην Τραπεζούντα, διέμεινε σε ξενοδοχείο στο Σαράχο (Ουζούνκιολ) και επισκέφθηκε το παρχάρι του Σουλτάν Μουράτ, περιοχές των ελληνόφωνων του Πόντου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.