24 Αύγουστος 2014, 13:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Νίκος Αναστασιάδης: Ο Ερντογάν θέλει να λύσει το κυπριακό

  • Κλινήρης στις Βρυξέλλες ο Νίκος Αναστασιάδης – Δεν θα παραστεί στη Σύνοδο

Στάση αναμονής από τη Λευκωσία που ενδιαφέρεται να δει τι θα πει ο Τούρκος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα. 

Μηνύματα για τις προθέσεις του νέου προέδρου της Τουρκίας λαμβάνει τον τελευταίο καιρό η κυπριακή κυβέρνηση. Ένα από αυτά είναι και η πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν να συμβάλει στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό. 

Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Μιλώντας στην εφημερίδα Αλήθεια είπε χαρακτηριστικά ότι τα μηνύματα από την τουρκική πλευρά φτάνουν από «φίλους που ενδιαφέρονται για λύση του κυπριακού και οι οποίοι έχουν συναντήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν».

Κρίσιμη ημερομηνία για τις προθέσεις Ερντογάν θεωρείται η 1η Σεπτεμβρίου οπότε και ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα. «Αναμένω να ακούσω τις θέσεις που θα διατυπώσει», λέει ο Νίκος Αναστασιάδης και συνεχίζει: «εάν η επίσκεψη συνοδεύεται με δηλώσεις περί δημιουργίας δύο κρατών, ή συνεργασίας δύο κρατών δεν είναι το μήνυμα που αναμένουν οι ξένοι και εμείς».

Για την Λευκωσία το φυσικό αέριο που βρέθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί το σημαντικότερο κίνητρο για την Τουρκία. Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχει ενδιαφέρον και από τουρκικές εταιρείες. 

«Η απάντησή μας είναι ότι εάν και εφόσον συμβάλετε στη λύση του κυπριακού, δεν βλέπουμε γιατί να μην είστε ένας εκ των μελλοντικών αγοραστών του φυσικού αερίου της Κύπρου», καταλήγει στην συνέντευξή του ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ