21 Αύγουστος 2014, 15:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Είναι η τεχνική του μπότοξ και απάντηση για τον καρκίνο;

  • Είναι η τεχνική του μπότοξ και απάντηση για τον καρκίνο;

Νέα έρευνα δείχνει ότι η βοτουνολική τοξίνη, γνωστή για την αντιρυτιδική της δράση, μπορεί να ανακόψει την εξέλιξη του καρκίνου του στομάχου.

Είναι γνωστή για το «σιδέρωμα» των ρυτίδων που προκαλούνται κατά τη διαδικασία της γήρανσης. Η βοτουνολική τοξίνη δρα ανακόπτοντας τη μεταφορά του νευρικού ερεθίσματος στους μυς με αποτέλεσμα να μη πραγματοποιούνται συσπάσεις του δέρματος στα συγκεκριμένα σημεία και, σε βάθος χρόνου, να μην εμφανίζονται ρυτίδες.

Αυτή την τοξίνη δοκίμασαν σε ποντίκια Αμερικανοί και Νορβηγοί επιστήμονες προκειμένου να διαπιστώσουν αν μπορεί να «φρενάρει» εκτός από τις ρυτίδες και την εξέλιξη του καρκίνου του στομάχου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Science Translational Medicine», η τοξίνη φάνηκε να ανακόπτει την ανάπτυξη των στομαχικών όγκων στα πειραματόζωα, κάνοντάς τους παράλληλα να ανταποκρίνονται καλύτερα στη χημειοθεραπεία.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι πρόκειται για πολύ πρώιμα αποτελέσματα και ότι χρειάζεται πολύς καιρός προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της εν λόγω μεθόδου.

Ο Δρ. Τίμοθι Γουάνγκ, ένας εκ των ερευνητών, εξηγεί ότι «η καταστροφή – το κόψιμο – ενός νεύρου δεν πρόκειται να καταπολεμήσει τον καρκίνο». Όμως στο αρχικό στάδιο της νόσου η καταστροφή του νεύρου μπορεί να κάνει τον καρκινικό όγκο να ανταποκρίνεται καλύτερα στη χημειοθεραπεία.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από tovima.gr