19 Αύγουστος 2014, 14:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:28

Ναό του Ευαγγελισμού στην Πρεμετή εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος (φωτό)

  • Ναό του Ευαγγελισμού στην Πρεμετή εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος (φωτό)

Ήταν ο πέμπτος ορθόδοξος ναός που άρχισε να λειτουργεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Τον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κλεισούρα Πρεμετής εγκαινίασε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος. Είχαν προηγηθεί τα εγκαίνια του Καθεδρικού στα Τίρανα, της Γέννησης του Χριστού στη Σκόδρα, της Ανάστασης του Χριστού στο Πόγραδετς και των Αγίων Σαράντα στο Αλήκο.

Τα εγκαίνια έγιναν σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης χαράς και πνευματικής κατάνυξης. Εκατοντάδες πιστοί, πολλοί νέοι από την Ενορία της Κλεισούρας αλλά και από όλη την περιοχή της Πρεμετής γέμισαν τον προαύλιο χώρο του ιερού ναού συμμετέχοντας με την προσευχή τους στην ιερή στιγμή των εγκαινίων, με την περιφορά των ιερών λειψάνων και στη συνέχεια τον καθαγιασμό της Αγίας Τράπεζας.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο συνεπικούρησαν ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου  Δημήτριος, ο Επίσκοπος Αμαντίας Ναθαναήλ και πλήθος ιερείς από τη Μητρόπολη.

Κατά τη Θεία Λειτουργία η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής έδωσε μεγαλύτερη επισημότητα σε όλες τις ακολουθίες της ημέρας. Παρών στους εορτασμούς ήταν και ο αντιπρόεδρος της αλβανικής Βουλής Βαγγέλης Ντούλες.


Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο σε κλίμα εγκάρδιο και γεμάτο παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής Πρεμετής.

«Οδός Αρχιεπισκόπου Αναστασίου»

Ο ναός, που κτίστηκε κατά την περίοδο 1994-1996, είναι βασιλική μετά τρούλου συνολικής επιφάνειας 300 τμ, και βρίσκεται στο κέντρο της Κλεισούρας.


Το Δημοτικό Συμβούλιο σε ένδειξη εκτίμησης για την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου να κτιστεί στην πόλη ο ναός, αποφάσισε πριν από λίγα χρόνια να ονομάσει το δρόμο μπροστά από την εκκλησία και την κεντρική πλατεία «Οδό Αρχιεπισκόπου Αναστασίου».

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες και φωτό από το amen.gr