19 Αύγουστος 2014, 14:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2016, 14:05

92 χρόνια μετά, λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο Σμύρνης (βίντεο)

  • 92 χρόνια μετά, λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο Σμύρνης (βίντεο)

Ο μόνος ναός που σώθηκε από την καταστροφή της Σμύρνης θεωρείται ορόσημο για τους 200 Ρωμιούς στην τουρκική μεγαλούπολη των 4 εκατομμυρίων. Την Κυριακή λειτούργησε για πρώτη φορά μετά το 1922.

Την περασμένη Κυριακή η θερμοκρασία στη Σμύρνη έφτανε τους 39 βαθμούς υπό σκιά και η υγρασία έκανε τα ρούχα να κολλούν στο δέρμα. Όμως στην συνοικία Μπασμανέ, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, οι ορθόδοξοι Έλληνες μαζί με ορθόδοξους Ρώσους ακολουθούν αγόγγυστα την περιφορά της εικόνας της Παναγίας. Λίγο μετά θα βρουν δροσιά μέσα στο ναό του Αγίου Βουκόλου, του Αϊ-Βούκλα για τους Σμυρνιούς.

Δεν είναι μια οποιαδήποτε Κυριακή αυτή στην τουρκική μεγαλούπολη των τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Για πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήχησαν ορθόδοξες καμπάνες στον Άγιο Βουκόλο, τον μοναδικό ναό που στάθηκε όρθιος στη φλεγόμενη Σμύρνη.

Αφιερωμένος στον πολιούχο και πρώτο επίσκοπο της πόλης που μαρτύρησε για την πίστη του, ο ναός ανακαινίστηκε πρόσφατα από τον δήμο Σμύρνης ο οποίος για τις ανάγκες ανάδειξής του, επισήμως ως μουσείο, κατεδάφισε γειτονικά αυθαίρετα κτίσματα.


Το εξωτερικό του ναού πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες αναστήλωσης

Από το 1922 και μέχρι να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης ο Άγιος Βουκόλος είχε χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη, ως αίθουσα συναυλιών κλασικής μουσικής και παραστάσεων όπερας, ως αρχαιολογικό μουσείο αλλά και ως χώρος αποθήκευσης αρχαιοτήτων. Οι εργασίες αποκατάστασης στο εσωτερικό του πέτρινου ναού αποκάλυψαν και τοιχογραφίες από τις οποίες είχαν σβηστεί τα πρόσωπα.  

«Χρόνια προβληματιζόμουν γιατί να υπάρχει Συναγωγή στη Σμύρνη, τόσες καθολικές εκκλησίες, και να μην έχουν μια εκκλησία οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι της Σμύρνης, να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα», είπε ο δήμαρχος Αζίζ Κοντίογλου τον οποίο το Πατριαρχείο θεωρεί σύμμαχο στις προσπάθειες να λειτουργήσει και πάλι ο ορθόδοξος αυτός ναός.

Το Πιστεύω σε αγγλικά, τουρκικά και ρωσικά 
Η κυριακάτικη θεία λειτουργία τελέστηκε από τον Ιερατικό Προϊστάμενο Σμύρνης Κύριλλο Συκή, προεξάρχοντος του Επισκόπου Διοκλίας Κάλλιστου Γουέαρ. Παρών ήταν και ο επίσκοπος των καθολικών Σμύρνης.

«Επίσημα έχουμε πλην των Ρωμιών και 2.500 χιλιάδες Ορθόδοξους Ρώσους και άλλους που εκκλησιάζονται στην Αγία Φωτεινή, που λειτουργείται πλέον κάθε Κυριακή. Θα παρατηρήσατε ότι είπαμε το Πιστεύω και σε Αγγλικά, Τουρκικά και Ρώσικα», είπε ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος. 

Η ορθόδοξη κοινότητα ελπίζει ότι ο ναός θα της παραχωρηθεί σε μόνιμη βάση. Προς το παρόν η επόμενη λειτουργία θα είναι Πατριαρχική, στις 6 Φεβρουαρίου 2015, ημέρα κατά την οποία τιμάται ο Άγιος Βουκόλος.

Δείτε αποσπάσματα από την κυριακάτικη λειτουργία:



Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr (βίντεο: alithia.gr, φωτογραφία: Twitter / NataliAVAZYAN)

Διαβάστε ακόμα:

Σμύρνη: Ήχησαν ορθόδοξες καμπάνες για πρώτη φορά από το 1922