14 Αύγουστος 2014, 11:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:27

Δροσιστείτε στον καύσωνα… τρώγοντας

  • Δροσιστείτε στον καύσωνα… τρώγοντας

Μπορούν το παγωτό και η μπύρα να κρατήσουν χαμηλά τον εσωτερικό μας θερμοστάτη;

Τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού ίσως τίποτε δε φαντάζει πιο δροσιστικό από μια παγωμένη μπύρα ή ένα παγωτό ή τελοσπάντων οτιδήποτε παγωμένο μπορεί να δώσει μια ανακούφιση εν μέσω του καύσωνα.

Παγωμένο; Όχι απαραίτητα, λένε οι διατροφολόγοι. Ίσως ακούγεται παράδοξο αλλά οι καυτερές τροφές κατεβάζουν εξίσου αποτελεσματικά τον εσωτερικό μας θερμοστάτη! Και ίσως ακούγεται ακόμα πιο παράδοξο αλλά στην πραγματικότητα τρόφιμα που θεωρούμε διατροφικούς συμμάχους απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες ίσως να μας ζεσταίνουν περισσότερο.

Μύθοι και αλήθειες

Τελικά τα παγωτά δεν μας δροσίζουν τόσο όσο φανταζόμαστε. Για την ακρίβεια το λίπος που περιέχουν μας κάνει να ζεσταινόμαστε περισσότερο. «Γενικά τα τρόφιμα που περιέχουν λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες μας ζεσταίνουν όταν ο οργανισμός ξεκινήσει τη διαδικασία της πέψης», λέει ο καθηγητής και επιστήμονας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον Μπάρι Σουάνσον. Έτσι όση δροσιά παίρνουμε την ώρα που καταναλώνουμε ένα (παχυντικό) παγωτό τόση δυσφορία μας περιμένει μετά. Το λίπος θεωρείται… διαβόητο για τον αργό τρόπο με τον οποίο απορροφάται από το πεπτικό σύστημα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να υπερθερμαίνεται προσπαθώντας να χωνέψει. «Κάθε φορά που δίνετε περισσότερη ενέργεια, είτε με λίπη είτε με άσκηση, το σώμα παράγει περισσότερη ενέργεια με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται», εξηγεί ο Σουάνσον.

Αντίστοιχος είναι και ο μύθος που συνοδεύει τη μπύρα. Το αλκοόλ μπορεί να ενυδατώνει το σώμα αφού τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται. Η ίδια διαδικασία όμως μας κάνει να ζεσταινόμαστε. «Είναι σαν να ξεπλενόμαστε εσωτερικά! Θα το καταλάβετε ιδιαίτερα στα αιμοφόρα αγγεία του προσώπου», λέει ο καθηγητής ερμηνεύοντας επιστημονικά το κόκκινο χρώμα που αποκτά κανείς όταν πίνει. Το πόσο δε θα ζεσταθεί εξαρτάται από την ποσότητα του αλκοόλ που θα καταναλώσει.
Υπεύθυνοι για την αύξηση της θερμοκρασίας στο σώμα μας θεωρούνται και οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως το ρύζι και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Το μυστικό είναι το νερό

Ο γενικός κανόνας που ισχύει είναι ότι όσο περισσότερο νερό περιέχει ένα τρόφιμο τόσο πιο πιθανό είναι να μας δροσίζει. Καλύτερο παράδειγμα από το καρπούζι δεν υπάρχει: είναι γεμάτο νερό με αποτέλεσμα να ρίχνει τους ρυθμούς πέψης. Εύκολη πέψη σημαίνει λιγότερη ενέργεια και θερμότητα. Γεμάτα νερό είναι και τα περισσότερα ωμά φρούτα και φυλλώδη λαχανικά. Επίσης το γιαούρτι είναι πολύ πλούσιο σε νερό.

Μια άλλη λύση εκτός από τις… πράσινες τροφές είναι ο ιδρώτας! Τα καυτερά φαγητά μπορεί να αποδειχτούν ευεργετικά. Σύμφωνα με τον Μπάρι Σουάσον οι καυτερές πιπεριές καταναλώνονται σε χώρες κοντά στον Ισημερινό επειδή μετά το κάψιμο και όταν εξατμιστεί ο ιδρώτας, ακολουθεί η ευχαρίστηση. «Τουλάχιστον θα νιώσετε καλύτερα στο δέρμα σας», λέει χαρακτηριστικά.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΤΙΜΕ