11 Αύγουστος 2014, 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Ο σουλτάνος Ερντογάν και τα σχέδιά του για μακρά παραμονή στην εξουσία

  • Ο σουλτάνος Ερντογάν και τα σχέδιά του για μακρά παραμονή στην εξουσία

Μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές φιλοδοξεί να παραμείνει πρόεδρος έως το 2023, επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

«Νέα εποχή» για τη χώρα προανήγγειλε αμέσως μετά τη νίκη του –και μάλιστα από τον πρώτο γύρο– στις προεδρικές εκλογές, τις πρώτες απευθείας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας σε χιλιάδες υποστηρικτές του, ο πρωθυπουργός που από τις 28 Αυγούστου θα είναι πρόεδρος υποσχέθηκε ότι η νίκη του θα είναι νίκη όλων των Τούρκων και όχι μόνον όσων τον ψήφισαν.

Με 52% των ψήφων ο Ερντογάν «καθάρισε» χωρίς πρόβλημα, και τώρα μπορεί να διεκδικήσει αυτό που φοβούνται όλοι όσοι παρακολουθούν την πολιτική του για χρόνια: να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου, αξίωμα που μέχρι σήμερα έχει τυπικές αρμοδιότητες. Ο Ερντογάν, που από το 2003 ήταν πρωθυπουργός αλλά δεν είχε δικαίωμα επανεκλογής, φρόντισε να ανοίξει το δρόμο για την εκλογή του στην προεδρία και θα φροντίσει τώρα να αποκτήσει υπερεξουσίες ώστε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του για μια Μεγάλη Τουρκία.

Σε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation αναφέρεται χαρακτηριστικά η δήλωση ενός Τούρκου αρθρογράφου, του Τζενγκίζ Τσαντάρ, που φωτίζει τις επιδιώξεις του Ερντογάν:

«Ο ντε Γκολ, η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Τόνι Μπλερ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εξουσία ύστερα από δέκα χρόνια, αλλά εκείνος θέλει να παραμείνει μέχρι το 2023, για τα εκατό χρόνια της Δημοκρατίας. Ο Ερντογάν βλέπει τον εαυτό του ως έναν νέο σουλτάνο και θεωρεί ότι έχει αναλάβει μια διπλή αποστολή: να ξαναδώσει στο Ισλάμ τη θέση του στην Τουρκία και να ξαναδώσει στην Τουρκία, κληρονόμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τη θέση της στον κόσμο».

Το κυβερνών κόμμα AKP θα πρέπει τώρα να διορίσει νέο αρχηγό κόμματος και εντολοδόχο πρωθυπουργό. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι άνθρωπος του περιβάλλοντος του Ερντογάν.

Οι αντίπαλοι του νικητή των προεδρικών εκλογών έλαβαν: 38% ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου και 10% ο Κούρδος πολιτικός Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr