7 Αύγουστος 2014, 15:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Κύπριοι βουλευτές, παρατηρητές στις τουρκικές εκλογές!

  • Κύπριοι βουλευτές, παρατηρητές στις τουρκικές εκλογές!

Πρόκειται για τον Κυριάκο Χατζηγιάννη, βουλευτή Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ, και την Αθηνά Κυριακίδου, βουλευτή Λεμεσού ΔΗΚΟ.

Η Τουρκία μπορεί να κατέχει παράνομα μεγάλο τμήμα της Κύπρου παραβιάζοντας κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, μπορεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως μόνο νόμιμο εκπρόσωπο στη νήσο, Κύπριοι εκλεγμένοι βουλευτές όμως θα παραστούν ως παρατηρητές στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή στην Τουρκία. Τη δυνατότητα αυτή τους παρέχει η συμμετοχή τους σε διεθνείς οργανισμούς.

Παρατηρητής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στις τουρκικές εκλογές θα είναι ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ. Έδρα του, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, θα είναι η Άγκυρα, ενώ σήμερα θα καθοριστεί η διαδικασία παρατήρησης των εκλογών και το πρόγραμμα των επισκέψεων του κλιμακίου στα εκλογικά κέντρα. Αμέσως μετά τις εκλογές ο Κ. Χατζηγιάννης θα υποβάλει έκθεση με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της διαδικασίας.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο βουλευτής Αμμοχώστου δήλωσε ότι «η όλη εκλογική διαδικασία θα αξιολογηθεί χωρίς οποιεσδήποτε προκαταλήψεις και στη βάση των δημοκρατικών αρχών», ευχόμενος όλα να κυλήσουν ομαλά. «Σημασία έχει να διασφαλιστεί η δημοκρατική ροή της όλης εκλογικής διαδικασίας», τόνισε.

Τις τουρκικές εκλογές θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς και η βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, ως μέλος της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣΤΕ).

Η Α. Κυριακίδου μεταβαίνει αρχικά στην Άγκυρα,  όπου θα συμμετάσχει σε κοινές ενημερωτικές συναντήσεις των αντιπροσωπειών ΣΤΕ και ΟΑΣΕ. Θα συμμετάσχει επίσης σε χωριστές συναντήσεις με το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών της Τουρκίας, τους προεδρικούς υποψηφίους ή εκπροσώπους τους, καθώς και με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της χώρας και δημοσιογράφους των τουρκικών ΜΜΕ.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ και την εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος.
Διαβάστε επίσης: «Με αέρα νικητή ο Ερντογάν στις προεδρικές κάλπες της Τουρκίας».