7 Αύγουστος 2014, 15:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Με αέρα νικητή ο Ερντογάν στις προεδρικές κάλπες της Τουρκίας

  • Με αέρα νικητή ο Ερντογάν στις προεδρικές κάλπες της Τουρκίας

Αντίπαλος σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο ο Ιχσάνογλου.

Τρία 24ωρα απομένουν μέχρι οι υποψήφιοι για την προεδρία της Τουρκίας να φθάσουν στο τέρμα της προεκλογικής εκστρατείας και ο νικητής να κόψει το νήμα που θα του ανοίξει το δρόμο για το Προεδρικό Μέγαρο, το βράδυ της 10ης Αυγούστου.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να προηγείται έναντι των αντιπάλων του Εκμελεντίν Ιχσάνογλου και Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος, μια και ο Ερντογάν θα επικρατήσει- παρά τα αλλεπάλληλα ατοπήματά του εντός κι εκτός της χώρας- με ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Στήριγμα του πρωθυπουργού, λένε οι πολιτικοί αναλυτές, θα είναι οι φανατικοί μουσουλμάνοι και οι συντηρητικοί Κούρδοι.

Σημαντικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές παίζει η ψήφος των Κούρδων. Παρά την προεκλογική στάση του Ερντογάν στο θέμα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τις συνομιλίες για την τουρκοκουρδική ειρηνευτική διαδικασία, ποσοστό 15-20% των Κούρδων ψηφοφόρων φαίνεται ότι θα ψηφίσει τον επίσημο υποψήφιο του αριστερού κουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ωστόσο για να φθάσει ο τελευταίος στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να αποσπάσει και τις ψήφους των συντηρητικών Κούρδων που κατά παράδοση στηρίζουν το κυβερνών κόμμα, εξέλιξη που φαίνεται σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί.

Στην περίπτωση που ανατραπούν όλες οι δημοσκοπήσεις και ο Ερντογάν δεν καταφέρει να πείσει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, τότε θα υπάρξει δεύτερος γύρος στις 24 Αυγούστου. Επικρατέστερος, μαζί με τον Τούρκο πρωθυπουργό ο Iχσάνογλου, κοινός υποψήφιος των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης, CHP, MHP.

Το ενδιαφέρον συμπέρασμα που εξάγεται από τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι σε μεγάλο βαθμό οι Τούρκοι πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό δεν ενδιαφέρονται για το τι θα γίνει στη γενέτειρα τους. Από τα περίπου 2,8 εκατομμύρια Τούρκους ψηφοφόρους προσήλθε στις κάλπες που στήθηκαν στις τουρκικές πρεσβείες ανά τον κόσμο και τις συνοριακές πύλες της γείτονος, ποσοστό μικρότερο του 25%.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις φραστικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και την δημόσια στήριξη της Χαμάς, ευελπιστώντας ότι θα κερδίσει αντι-ισραηλινούς ψήφους. Από την πλευρά του, ο πρώην γγ της Ισλαμικής Διάσκεψης, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου δηλώνει από την πλευρά του ότι η Τουρκία πρέπει να κρατήσει ουδέτερη στάση στο θέμα.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr