6 Αύγουστος 2014, 17:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Στην κλασική Ελλάδα ανιχνεύεται πρώτη φορά ο Έμπολα!

  • Στην κλασική Ελλάδα ανιχνεύεται πρώτη φορά ο Έμπολα!

Αμερικανός επιδημιολόγος υποστηρίζει ότι ο Θουκυδίδης είχε γράψει για τον ιό.

Την ώρα που συνεδριάζει στη Γενεύη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να αποφασίσει αν θα πρέπει να κηρυχθεί επείγουσα κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο για τον Έμπολα, επανέρχεται η συζήτηση για το εάν ο θανατηφόρος ιός υπήρχε στην κλασσική αρχαιότητα και μάλιστα αν αυτός ευθύνεται για το λοιμό που χτύπησε την Αθήνα το 430 π.Χ.

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος Πάτρικ Ε. Όλσον, του Ναυτικού Ιατρικού Κέντρου στο Σαν Ντιέγκο, επιμένει ότι ο Έμπολα δεν είναι νέος ιός, αλλά υπάρχουν αναφορές γι’  αυτόν ακόμα και στα κείμενα του Θουκυδίδη.
Όπως γράφει σε σχετική επιστολή που απέστειλε στην ιατρική επιθεώρηση Emerging Infectious Diseases, ο Θουκυδίδης υποστηρίζει ότι ο Έμπολα ευθύνεται για το θάνατο του ενός τρίτου του πληθυσμού της Αθήνας (περίπου 300.000 άνθρωποι) κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Μάλιστα προσθέτει ότι είχε μολυνθεί και ο ίδιος από τον ιό αλλά επέζησε. Περιγράφοντας τα δικά του συμπτώματα, σημειώνει ότι η νόσος ξεκινούσε με δυνατούς πονοκεφάλους και φλεγμονή στα μάτια που στη συνέχεια γίνονταν κατακόκκινα, ενώ οι ασθενείς που είχαν υψηλό πυρετό πέθαιναν μεταξύ 7ης και 9ης μέρας.

Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι όσοι φρόντιζαν τους ασθενείς μολύνονταν, ενώ οι Λακεδαιμόνιοι πολιορκητές οι οποίοι βρίσκονταν εκτός της πόλης δεν επηρεάστηκαν. Αυτό παραπέμπει στο ότι οι πολίτες μολύνονταν μέσω επαφής και όχι με τον αέρα, δηλαδή όπως μεταδίδεται και ο Έμπολα.

Ο Όλσον είχε διαβάσει τις σχετικές πληροφορίες σε περιοδικό όταν ήταν μικρός, κι όταν χρόνια αργότερα είδε άρθρο για τον Έμπολα στο Κίκουιτ του Ζαΐρ, συνέδεσε τις πληροφορίες και τα περιστατικά. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να εξακριβωθεί με βεβαιότητα η ταυτότητα της επιδημίας που στοίχισε τη ζωή -μεταξύ άλλων- στον ηγέτη της Αθηναϊκής συμμαχίας Περικλή και έβαλε πρόωρο τέλος στον Χρυσό Αιώνα.

Κατά καιρούς, ιστορικοί και επιδημιολόγοι εκτός του Έμπολα έχουν αναφέρει διάφορες λοιμώδεις νόσους, ως υπεύθυνες για τον Λοιμό της Αθήνας. Οι κυριότερες είναι ο άνθρακας, η βουβωνική πανώλη, η γρίπη, η ελονοσία, η ιλαρά, κίτρινος πυρετός, μηνιγγίτιδα, κακοήθης οστρακιά, τύφος, τυφοειδής πυρετός, χολέρα, σκορβούτο.

Ωστόσο κατά τον Όλσον, ενδεικτικό στοιχείο που τον οδηγεί να σκεφθεί ότι ο Λοιμός της Αθήνας -που έφθασε εκεί, από το λιμάνι του Πειραιά- προέκυψε από Έμπολα, είναι ο λόξιγκας! Πρόκειται για σύμπτωμα που βασάνιζε αρχαίους Αθηναίους, και ποσοστό ασθενών του Έμπολα στο Ζαΐρ.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι από τον θανατηφόρο ιό έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 900 άτομα, σε χώρες της δυτικής Αφρικής.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr