2 Αύγουστος 2014, 09:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:26

Το ανθρώπινο σώμα μέσα από τα μάτια των αρχαίων Ελλήνων

  • Το ανθρώπινο σώμα μέσα από τα μάτια των αρχαίων Ελλήνων

Ο Δισκοβόλος του Μύρωνα στην Αυστραλία.

Τον Δισκοβόλο του Μύρωνα, ένα από τα πιο φημισμένα χάλκινα έργα της αρχαιότητας που χρονολογείται γύρω στο 450 π.Χ., και περισσότερα από ακόμα 100 εκθέματα έχουν την ευκαιρία να δουν πλέον οι ομογενείς της Αυστραλίας, αφού παρουσιάζονται στην γκαλερί Bendigo Art Gallery.

Τα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης «The Body Beautiful in Ancient Greece» (Το όμορφο σώμα στην αρχαία Ελλάδα), που περιλαμβάνει κομμάτια με αναφορά στο ανθρώπινο σώμα ιδωμένα από αρχαιοελληνικά μάτια, από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, έκανε ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Ντένις Νάπθαϊν.

Όπως αναφέρουν οι επιμελητές της έκθεσης –η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 2014–  «ο θαυμασμός για το σώμα δεν ήταν κάτι το μοναδικό στην αρχαία Ελλάδα, αλλά κανένας άλλος πολιτισμός δεν του έδωσε τέτοια αξία όσο ο ελληνικός».  Μάλιστα διευκρινίζουν ότι η ελληνική τέχνη του γυμνού σώματος επικεντρώθηκε στον άνδρα και όχι στη γυναίκα, επειδή η γυναίκα αυτού του τύπου «δεν ήταν κοινωνικά αποδεκτή και έτσι οι γλύπτες προσπάθησαν να δείξουν το σώμα της μέσα από πέπλα αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τον ερωτισμό».

Το «κεντρικό» κομμάτι της έκθεσης, ο Δισκοβόλος του Μύρωνα, είναι ρωμαϊκό αντίγραφο του ελληνικού πρωτοτύπου. Παρόλο που χαρακτηρίζεται από ελεύθερη κίνηση, το έργο διατηρεί κάποια αρχαϊκά στοιχεία. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την εικόνα του γυμνού αθλητή, κομψή και διαχρονική, η οποία συλλαμβάνεται κατά τη στιγμή πριν από την απελευθέρωση του δίσκου, τη σύνθεση της ισορροπίας και του ρυθμού, τη δύναμη και δράση, ως αιώνιο σύμβολο της ελληνικής τέχνης.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεση έχει ο Δρ. Ίαν Τζένκινς, φημισμένος ακαδημαϊκός και ειδικός στην ελληνική αρχιτεκτονική, γλυπτική και την αρχαία κοινωνική ιστορία.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr