30 Ιούλιος 2014, 16:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:25

Παλιά μυαλά! Βρέθηκε εγκέφαλος ηλικίας 8.000 ετών!

  • Παλιά μυαλά! Βρέθηκε εγκέφαλος ηλικίας 8.000 ετών!

Στη Νορβηγία εντοπίστηκε ίσως ο παλαιότερος εγκέφαλος στον κόσμο.

Μπροστά σε ένα σπάνιο εύρημα βρέθηκαν Νορβηγοί αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν ανασκαφές νότια του Όσλο. Η σκαπάνη έφερε στο φως ένα κρανίο, αλλά αυτό δεν είναι η είδηση. Η είδηση, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, είναι ότι μέσα στο κρανίο υπάρχει μια γκρι, πηλώδης ουσία που πιστεύεται ότι είναι υπολείμματα εγκεφάλου!

Εάν οι αναλύσεις επιβεβαιώσουν τις υποψίες τότε θα μιλάμε για τον αρχαιότερο εγκέφαλο στον κόσμο. Και όχι μόνο αυτό. Από εκεί και πέρα οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να αναπαραστήσουν τις τελευταίες ώρες του… κατόχου του εγκεφάλου ενώ μπορεί να λύσουν το μυστήριο του θανάτου του.

Οι πρώτες εξετάσεις που έγιναν στο κρανίο, που μάλλον ανήκει σε παιδί και είναι λιγότερο πιθανό να ανήκει σε κάποιο ζώο, το χρονολογούν στο 5.900 π.Χ. Σε περίπτωση που επαληθευτεί και αυτή η εκτίμηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι το εύρημα θα δώσει απαντήσεις στο πώς ζούσαν οι άνθρωποι της Νεολιθικής εποχής στη Νορβηγία.

Εξαιρετικά σπάνια περίπτωση

Το να βρεθεί ανθρώπινος εγκέφαλος μετά θάνατον θεωρείται κάτι εξαιρετικά σπάνιο καθώς τα ένζυμα που περιέχονται στα κύτταρα διαλύονται αμέσως. Ωστόσο, κάτω από ειδικές συνθήκες η διαδικασία της αποσύνθεσης μπορεί να καθυστερήσει.

Μέχρι στιγμής μοναδική περίπτωση στα αρχαιολογικά χρονικά θεωρείται ο εγκεφαλικός ιστός που βρέθηκε στο διατηρημένο σώμα ενός κοριτσιού των Ίνκα. Το σώμα της, που θεωρείται ότι προσφέρθηκε ως θυσία, εντοπίστηκε στη κορυφή των Άνδεων μερικώς παγωμένο, με διατηρημένο τον εγκέφαλο.

Επίσης για την επιστημονική κοινότητα ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο εγκέφαλος ηλικίας 4.000 ετών που βρέθηκε στην Τουρκία. Γι’ αυτό το εύρημα οι «ειδικές συνθήκες» διατήρησης της ευαίσθητης φαιάς ουσίας ήταν ένας σεισμός που έθαψε το σώμα και μια πυρκαγιά αμέσως μετά. Η πυρκαγιά κατανάλωσε όλο το οξυγόνο και «έβρασε» τον εγκέφαλο μέσα στα υγρά του.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ancient-origins.net.