28 Ιούλιος 2014, 14:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:25

Χωρίς τον Πατριάρχη Κύριλλο η 1.026η επέτειος της Βάπτισης των Ρως στο Κίεβο

  • Χωρίς τον Πατριάρχη Κύριλλο η 1.026η επέτειος της Βάπτισης των Ρως στο Κίεβο

Την Ημέρα Βάπτισης των Ρώσων από τον πρίγκιπα Βλαδίμηρο εορτάζουν σήμερα οι πιστοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τιμώντας έτσι μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία τους. Λειτουργίες τελέστηκαν σε πολλούς ρωσορθόδοξους ναούς ανά τον κόσμο. Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος λειτούργησε φέτος στο Ναό του Χριστού Σωτήρα στη Μόσχα, εξαιτίας των εντάσεων στις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια ο Πατριάρχης τιμούσε την επέτειο στο Κίεβο, πέρυσι μάλιστα συνοδεύτηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ανακοίνωση για τη μη μετάβαση του Κύριλλου στο Κίεβο έγινε πριν από μερικές ημέρες. Είχε προηγηθεί, τον Ιούνιο, η δήλωση αξιωματούχου της ουκρανικής κυβέρνησης ότι ο Πατριάρχης δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Κίεβο. Στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Μόσχας όμως δεν γίνεται αναφορά σε αυτό ή στις πολιτικές εξελίξεις γενικότερα.

Για τον εορτασμό της επετείου της Βάπτισης των Ρως το μεσημέρι ήχησαν οι καμπάνες σε όλες τις ρωσικές ορθόδοξες εκκλησίες ανά τον κόσμο: στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, σε όλες τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών και σε άλλες 68 χώρες.

Ο ήχος από τα καμπαναριά συνέδεσε στις 12:00 ώρα Κιέβου (13:00 ώρα Μόσχας) μεγάλα πνευματικά κέντρα – τις πέντε Λαύρες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας: Κίεβο-Πετσέρσκαγια, Ποτσάεβσκαγια, Σβιατγκόρσκαγια, Τρόιτσε-Σέργιεβσκαγια, Αλεξανδρο-Νέβσκαγια, και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βλαδίμηρου στη Χερσόνησο της Κριμαίας (ο οποίος είναι χτισμένος στη θέση όπου βαπτίστηκε ο πρίγκιπας Βλαδίμηρος).

Η Βάπτιση των Ρως του Κιέβου, που έγινε το 988 μ.Χ. από τον Βλαδίμηρο, είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία των Ρώσων, των Ουκρανών και των Λευκορώσων.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr
(με πληροφορίες από vesti.ru, itar-tass.com)