28 Ιούλιος 2014, 11:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:25

Φρένο στην όρεξη βάζουν Αμερικανοί επιστήμονες

  • Φρένο στην όρεξη βάζουν Αμερικανοί επιστήμονες

Η αρχή έγινε από τα ποντίκια.

Αποτελεί το όνειρο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη: να μπορούν να βάζουν φρένο στην όρεξη τους ανά πάσα στιγμή. Και ίσως στο μέλλον να μην είναι τελικά αδύνατο. Εξάλλου Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν μια περιοχή του εγκεφάλου που εάν διεγερθεί κατάλληλα «κόβει την όρεξη των ζώων μαχαίρι»!

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Τμήματος Βιολογίας και Βιολογικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, υπό τον καθηγητή Ντέιβιντ Άντερσον, ανέφεραν ότι πρόκειται για μια ομάδα νευρώνων που φαίνεται να λειτουργούν σαν κεντρικός διακόπτης για την όρεξη, φρενάροντας απότομα την επιθυμία για τροφή.

Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια και με τη χρήση δεσμών φωτός λέιζερ ενεργοποίησαν τη συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή. Τότε διαπίστωσαν ότι έγινε πλήρης και απότομη διακοπή στην κατανάλωση τροφής από τα πειραματόζωα. Η συγκεκριμένη ομάδα νευρώνων βρίσκεται βαθιά κρυμμένη στην αμυγδαλή του εγκεφάλου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Nature Neuroscience, ελπίζουν ότι στο μέλλον η ανακάλυψη τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την παχυσαρκία αλλά και για την ανορεξία.

Προς το παρόν έχουν θέσει τον επόμενο στόχο τους, δηλαδή να μελετήσουν πως αυτή η ομάδα νευρώνων, αλληλεπιδρά με άλλα ήδη γνωστά νευρικά κέντρα στον εγκέφαλο, τα οποία επίσης εμπλέκονται στην όρεξη και τη λήψη τροφής.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr