25 Ιούλιος 2014, 11:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:24

NASA: Η Γη σώθηκε στο «τσακ» το 2012

  • NASA: Η Γη σώθηκε στο «τσακ» το 2012

Τι λένε οι επιστήμονες για την ηλιακή καταιγίδα που θα γυρνούσε τον ανθρώπινο πολιτισμό πίσω στον 18ο αιώνα.

«Η άγνοια είναι ευτυχία» λέει το γνωμικό και πράγματι μερικά πράγματα είναι καλύτερα να τα μαθαίνεις εκ των υστέρων. Κάπως έτσι σκέφτηκε και η NASA η οποία δυο χρόνια μετά έρχεται να ανακοινώσει στον κόσμο ότι η Γη γλίτωσε παρά τρίχα μια σοβαρή καταστροφή.

Ήταν 23 Ιουλίου 2012 όταν ο Ήλιος, έπειτα από μια εκτίναξη στεμματικής μάζας, έστειλε προς τη κατεύθυνση της Γης μια πανίσχυρη μαγνητική καταιγίδα με ταχύτητα 3.000 χιλιομέτρων. Όπως είπε η NASA ήταν η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα των τελευταίων 150 ετών και είχε τη δυνατότητα να… ταρακουνήσει για τα καλά τη Γη. Για την ακρίβεια, όπως εκτιμά η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, αν οι «συμπαντικές δυνάμεις» είχαν βρει το στόχο, θα είχαμε γυρίσει πίσω στον 18ο αιώνα!

«Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα να είχε συμβεί και η Γη θα ήταν ακριβώς στη γραμμή του πυρός», ανέφερε ο καθηγητής ατμοσφαιρικής και διαστημικής φυσικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Ντάνιελ Μπέικερ. Η σπανιότητα, δε, του φαινομένου έγκειται στο γεγονός ότι στην πραγματικότητα ήταν δυο οι διαδοχικές εκτινάξεις στεμματικής μάζας με απόσταση μεταξύ τους μόλις 10 έως 15 λεπτών.

Ακόμα θα μαζεύαμε τα κομμάτια

Αναλύοντας τα δεδομένα που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες σήμερα, εξηγούν ότι αν ο πλανήτης μας είχε «χτυπηθεί» το 2012 τότε θα επρόκειτο για το χειρότερο συμβάν από την ηλιακή καταιγίδα που έπληξε τη Γη το 1859 θέτοντας εκτός λειτουργίας το τηλεγραφικό δίκτυο της εποχής.  Τότε το σέλας που είχε προκληθεί ήταν ορατό νότια μέχρι τον Ειρηνικό.

«Αν είχαμε χτυπηθεί ακόμα θα μαζεύαμε τα κομμάτια», υπογραμμίζει ο καθηγητής Μπέικερ. Αν είχαμε χτυπηθεί, επισημαίνουν άλλοι καθηγητές, το συμβάν θα ήταν διπλάσιας ένταξης από το περιστατικό που σημειώθηκε στο Κεμπέκ του Καναδά το 1989 και προκάλεσε καθολικό μπλακ – άουτ.

Θα μας κόστιζε πάνω από 2 τρισ. δολάρια

Πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ εκτίμησε ότι μια ηλιακή καταιγίδα ανάλογης έντασης με εκείνη του 1859 θα είχε κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία πάνω από 2 τρισ. δολάρια, ποσό 20πλάσιο σε σχέση με τις ζημιές που προκάλεσε ο τυφώνας «Κατρίνα».

Επίσης εκτιμούν ότι θα είχε προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σε κάθε είδους υποδομές και υπηρεσίες που θα έπαιρνε χρόνια για να αποκατασταθούν.

Για να καταλάβει κανείς τι θα είχε συμβεί στη Γη αρκεί να σκεφτεί ότι μια τόσο δυνατή ηλιακή καταιγίδα θα είχε επιφέρει, μεταξύ άλλων, εκτεταμένες και όχι εύκολα επιδιορθώσιμες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, κατάρρευση σε ζωτικά συστήματα επικοινωνιών και GPS και καταστροφή σε συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης που βασίζονται σε ηλεκτρικές αντλίες.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ