21 Ιούλιος 2014, 13:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:21

Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» η τουρκική εισβολή στην Κύπρο

  • Hürriyet: Σε 20 λεπτά μπορεί να κριθεί το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν

Προκλητική επιστολή στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου ανήμερα της επετείου του Αττίλα.

Σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν την Κυριακή από την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και αυτή την ημέρα επέλεξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας για ένα νέο ρεσιτάλ προκλητικότητας.

Σε επιστολή του προς τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει την εισβολή στην Κύπρο ως μια «ειρηνευτική επιχείρηση που έδωσε τέλος στις πιέσεις, την τρομοκρατία και τις απάνθρωπες επιχειρήσεις αφομοίωσης κατά των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι εκδιώχθηκαν από το κράτος του οποίου ήταν συνιδρυτές και συνέταιροι».

Για τον Ερντογάν η «ειρηνευτική» αυτή επιχείρηση διασφάλισε ότι ο Τουρκοκυπριακός λαός θα προσβλέπει στο μέλλον με ελπίδα και ασφάλεια ενώ παράλληλα έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας απολογείται διότι δεν μπόρεσε να βρίσκεται στα Κατεχόμενα για τους εορτασμούς στους οποίους, σημειωτέον, συμμετείχαν ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ και ο αντιπρόεδρος Μπεσίρ Αταλάι. 

Λύση με πολιτική ισότητα

«Η μητέρα πατρίδα Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει το ιστορικό της καθήκον», διαβεβαιώνει τον Ντερβίς Έρογλου ο Ταγίπ Ερντογάν. Στην κατεύθυνση του καθήκοντος η Άγκυρα προτάσσει για το κυπριακό μια μόνιμη λύση με πολιτική ισότητα των δυο λαών η οποία θα συμφωνηθεί αμοιβαία.

Η λύση αυτή θα έρθει ως αποτέλεσμα της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και θα επισφραγισθεί μέσω δημοψηφίσματος. «Στην περίπτωση που και η Ελληνοκυπριακή πλευρά υιοθετήσει την ίδια αντίληψη στο ζήτημα είναι δυνατό να υπάρξει μια περιεκτική λύση στο κυπριακό ζήτημα», υποστηρίζεται στην επιστολή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατέληξε με το ότι είναι αναγκαίο να δοθεί τέλος στους άδικους, όπως τους χαρακτήρισε, περιορισμούς εναντίον των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι έχουν επιδείξει ειλικρινή βούληση για λύση του κυπριακού.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr