20 Ιούλιος 2014, 09:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:21

Δεν παχαίνει μόνο, γερνάει κιόλας

  • Δεν παχαίνει μόνο, γερνάει κιόλας

Η ζάχαρη βλάπτει το δέρμα.

Εχθρός του δέρματος αποδεικνύεται ότι είναι η ζάχαρη, αφού κάνει ότι μπορεί για να το καταστρέψει με τη δράση της.

Όπως εξηγεί η Δρ. Μέριλιν Γκλένβιλ στο BBC, η ζάχαρη αλληλεπιδρά με την πρωτεϊνη, δημιουργώντας τελικά προϊοντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Αυτά τα προϊοντα είναι που κάνουν το δέρμα μας να ρυτιδιάζει και τις κυτταρικές δομές να σκληραίνουν. 

Όσο για το εάν υπάρχουν καλά ή κακά σάχκαρα, η Δρ. Γκλένβιλ λέει ότι όταν περιέχονται σε τροφές με φυσικό τρόπο, τότε καταναλώνοντας τα ο άνθρωπος λαμβάνει και πολλές φυτικές ίνες, που επιβραδύνουν την πέψη των σακχάρων και έτσι προκαλείται μικρότερη επίπτωση στο σάκχαρο του αίματος. Όταν όμως μιλάμε για επεξεργασμένα σάκχαρα, τα πράγματα αλλάζουν.

Κι αν νομίζετε ότι αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με ένα άλλο γλυκαντικό προϊον θα κινδυνεύετε λιγότερο, κάνετε μεγάλο λάθος. Για παράδειγμα η φρουκτόζη τείνει να επιδρά αρνητικά στο συκώτι καθώς επικάθεται πάνω σε αυτό προκαλώντας άλλα προβλήματα υγείας, όπως είναι η υψηλή χοληστερόλη.

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες συνήθως χρησιμοποιούνται για να περιοριστούν οι θερμίδες και δεν προκαλούν προβλήματα στην παραγωγή ινσουλίνης. Ωστόσο έρευνα έδειξε ότι μπορεί να αυξήσουν την όρεξη και άρα να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.

Με τις φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως είναι η ξυλιτόλη, η στέβια κλπ, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί λέει η Βρετανίδα ειδικός δεδομένου ότι μπορεί να έχουν σε μεγάλο βαθμό επεξεργαστεί με πρόσθετα συστατικά. Για παράδειγμα, λέει η Δρ. Γκλένβιλ στο BBC, η στέβια μπορεί να περιέχει επιπλέον φρουκτόζη και για αυτό είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr