19 Ιούλιος 2014, 10:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:21

Πάρνηθα, στο Πάρκο των Ψυχών

  • Πάρνηθα, στο Πάρκο των Ψυχών

Ψηλά στην κορυφή της Πάρνηθας, ανάμεσα σε καμένους κορμούς δέντρων και σε  ένα τοπίο που παλεύει να αναγεννηθεί, υπάρχει ένα πάρκο διαφορετικό από όλα τα άλλα.

Δεν έχει κούνιες, ούτε τραμπάλες, δεν θα δείτε τσουλήθρες ούτε θα ακούσετε παιδικές φωνές να γεμίζουν το χώρο.
Αυτό το πάρκο δεν είναι για παιχνίδι, είναι για νοσταλγία για μνήμη.

Πρόκειται για «Το Πάρκο των Ψυχών», έργο του του καλλιτέχνη-γλύπτη και δασικού υπαλλήλου Σπύρου Ντασιώτη που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2012 με άδεια του δασαρχείου Πάρνηθας.

Φιλοξενεί είκοσι γλυπτά ύψους από 2,5 έως 4,5 μέτρα από σμιλεμένους κορμούς καμένους από την πυρκαγιά της Πάρνηθας το 2007.

Απέναντι από το παλιό Σανατόριο

Βρίσκεται -όχι τυχαία- ακριβώς απέναντι από το παλιό Σανατόριο της Πάρνηθας το πρώην Ξενία.

Το Σανατόριο πρωτολειτούργησε το 1912 και μέχρι το 1960 νοσηλεύονταν ασθενείς που έπασχαν από φυματίωση μακριά από τους αγαπημένους τους και τις οικογένειές τους. 

Κατόπιν το κτίριο πέρασε στα χέρια του ΕΟΤ για να το κάνει αρχικά ξενοδοχείο και αργότερα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Η σχολή έπαψε να λειτουργεί οριστικά στα μέσα της δεκαετίας του 1980, κι από τότε το κτίριο ρημάζει.

Ρίτσος και «Εαρινή Συμφωνία»

Στο χώρο αυτό νοσηλεύτηκε στα τέλη του 1937 και για 6 μήνες ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος, όπου εκεί έγραψε και την «Εαρινή Συμφωνία».
Ο Σπύρος Ντασιώτης αφιλοκερδώς και με μεγάλη ευαισθησία δημιούργησε το «Πάρκο των Ψυχών» στη μνήμη όσων υπέφεραν και άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Σανατόριο.

Ο γλύπτης δεν χάραξε απλά κορμούς. Έδωσε «ζωή» σε νεκρούς κορμούς δέντρων εκφράζοντας έτσι τα συναισθήματα που κατείχαν τους τροφίμους του Σανατορίου κατά την περίοδο του εγκλεισμού τους.


 
Παρακαταθήκη για το μέλλον

Άραγε τα συναισθήματα αυτά αφορούν μόνο το παρελθόν; Ο γλύπτης απαντάει αρνητικά. Είναι συναισθήματα που κάθε άνθρωπος νιώθει σε διάφορες στιγμές της ζωής του.
Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος του. Να θυμίσει το παρελθόν για να διορθωθεί το μέλλον. Πιστεύω του είναι ότι όταν ξεχνάμε το παρελθόν αυτό τότε επιστρέφει σε εμάς πιο σκληρό και πιο δύσκολο…

Η έκθεση είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους τους επισκέπτες της Πάρνηθας.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr