18 Ιούλιος 2014, 19:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 16:21

Εκτός από τα ποντιακά τραγούδια η ΑΕΠΙ βάζει στο «χέρι» και τα αρμενικά

  • Εκτός από τα ποντιακά τραγούδια η ΑΕΠΙ βάζει στο «χέρι» και τα αρμενικά

Αστυνομικοί διέκοψαν τη συναυλία του Χάιγκ Γιατζιτζιάν και συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη του θεάτρου γιατί δεν είχαν πληρωθεί τα δικαιώματα ενός παραδοσιακού τραγουδιού.

Πριν από μερικά χρόνια, το 2009, ο Γιώργος Στεφανίδης κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενος από την Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) ότι στο μαγαζί του στην Πτολεμαΐδα τραγούδησε, μεταξύ άλλων, το «Αητέντς επαραπέτανεν» και το «Αναστορώ τα παλαιά». Το πρόβλημα ήταν ότι τα συγκεκριμένα παραδοσιακά, μεν, τραγούδια προστατεύονται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας αφού κάποιοι ερμηνευτές, οργανοπαίχτες, στιχουργοί και παραγωγοί δισκογραφικών εταιρειών προνόησαν έγκαιρα και τα… κατοχύρωσαν παρά το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς δεν είχαν καν γεννηθεί την εποχή που πρωτοτραγουδήθηκαν ή πρωτοηχογραφήθηκαν!  

Τον συγκεκριμένο νόμο θεωρείται ότι είχε παραβιάσει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Ποντιακών Σωματείων Χαράλαμπος Αποστολίδης. Το 2010 είχε δικαστεί, και αθωωθεί, επειδή αρνήθηκε να πληρώσει πνευματικά δικαιώματα για ποντιακά τραγούδια που αναμεταδίδονταν από τον ραδιοφωνικό σταθμό της ομοσπονδίας.

Το νεότερο «κρούσμα», που δεν αφορά την ποντιακή μουσική , έχει ως συμπρωταγωνιστή τον αρμενοσύριο καλλιτέχνη Χάιγκ Γιατζιτζιάν. Πέτρα του σκανδάλου ένα παραδοσιακό τσιγγάνικο τραγούδι της Αρμενίας το «Μυστικά πως σ’ αγαπώ» που έχει μεταφερθεί στα ελληνικά και είναι γνωστό από τις εκτελέσεις του Γιατζιτζιάν. Το ίδιο τραγούδι περιλαμβάνεται και στον δίσκο «Από χώμα και νερό» του Δημήτρη Υφαντή.

Να συλληφθεί ο ιδιοκτήτης!

Το βράδυ της Πέμπτης στο Θέατρο των Αγρών στο Ηράκλειο Κρήτης είχε προγραμματιστεί συναυλία του Χάιγκ Γιατζιτζιάν. Ενώ η συναυλία ήταν σε εξέλιξη και το θέατρο κατάμεστο εμφανίστηκαν περίπου 15 αστυνομικοί αναζητώντας και συλλαμβάνοντας τον ιδιοκτήτη του θεάτρου Γιάννη Σωμαράκη.

Ο λόγος ήταν η καταγγελία της ΑΕΠΙ για ένα συγκεκριμένο τραγούδι που παίχθηκε παράνομα καθώς δεν είχαν πληρωθεί τα πνευματικά δικαιώματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η καταγγελία έγινε από τον εκπρόσωπο της εταιρείας στην Κρήτη ο οποίος απευθύνθηκε στην αστυνομία προκειμένου να κάνει τη… δουλειά της.

«Ήταν μια επίδειξη δύναμης», δηλώνει στο Cretalive.gr ο Γιάννης Σωμαράκης. Ο ιδιοκτήτης του Θεάτρου των Αγρών απομακρύνθηκε από τον συναυλιακό χώρο με χειροπέδες και οδηγήθηκε την επόμενη ημέρα στον εισαγγελέα. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και θα δικαστεί στις 18 Δεκεμβρίου 2014.   

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr