13 Ιούλιος 2014, 09:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:04

Κυπριακό: Πιέζουν την Άγκυρα μέσω... Ουάσινγκτον

  • Το όχι της Κύπρου πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ

Στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας θα συναντηθούν με Μπάιντεν και Κέρι

Τέσσερις δεκαετίες συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, χρονικό ορόσημο που απέχει μόλις δύο εβδομάδες από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Εκμεταλλευόμενη αυτή τη συγκυρία, η ελληνοαμερικανική κοινότητα ελπίζει ότι μπορεί να ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα μέσω της Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί στις ΗΠΑ, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Αφορμή, το 30ό ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) που ξεκινά τις εργασίες του την Τρίτη και ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

«Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η Τουρκία οδηγείται προς τον ισλαμικό φονταμενταλισμό», δήλωσε ενόψει του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΠΣΕΚΑ και του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ενώ σήμερα βλέπουμε την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία για τη στρατιωτική εισβολή και την κατοχή μέρους της Ουκρανίας, στην περίπτωση της Κύπρου δεν έκαναν τίποτα σε βάρος της Τουρκίας».

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Συναντήσεις σε Λευκό Οίκο, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κογκρέσο βρίσκονται στην ατζέντα του συνεδρίου, στο οποίο θα λάβουν μέρος 100 και πλέον πρόεδροι και εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων. 

Το βράδυ της Τρίτης ο πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ Γιώργος Σιακαλλής θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν των συνέδρων και Αμερικανών αξιωματούχων. Μια μέρα μετά, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του Δημοκρατικού γερουσιαστή και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ και του Ρεπουμπλικανού βουλευτή και πρόεδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Εντ Ρόις.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας στο Καπιτώλιο με την υπογραφή της Κύπριας βραβευμένης δημοσιογράφου-φωτοειδησειογράφου Αντιγόνης Σολομωνίδου-Δρουσιώτου. Θέμα της έκθεσης: «Κυπριακές φιγούρες: πολιτιστική πολυμορφία – σύγκλιση και συνύπαρξη».

Επίσκεψη Γκιουλ στα κατεχόμενα

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις εκλογές του Αυγούστου, ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ επιλέγει την 20ή Ιουλίου, επέτειο της εισβολής, για να επισκεφτεί στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος θα παρακολουθήσει καθιερωμένη παρέλαση του τουρκικού στρατού και θα συναντηθεί με τον  Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ