29 Μάιος 2014, 14:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:12

Με την ελπίδα να μην επέλθει μια νέα Άλωση της Πόλης

  • Με την ελπίδα να μην επέλθει μια νέα Άλωση της Πόλης

Θριαμβολογούν και γιορτάζουν οι σύγχρονοι Τούρκοι, απόγονοι των Οθωμανών κατακτητών που το 1453 επέτυχαν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Με αφορμή τη σημερινή, αποφράδα για τον ελληνισμό ημέρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπλεξε το εγκώμιο του Μωάμεθ του Πορθητή χαρακτηρίζοντάς τον «σπουδαίο, χάρις στην στρατιωτική του ευφυία, το αίσθημα δικαιοσύνης και ανοχής» (!) ενώ ανέδειξε το ρόλο της «γοητευτικής» Κωνσταντινούπολης ως «κέντρου, επιχειρηματικού, οικονομικού, εμπορικού, καλλιτεχνικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού»… Ειδικά, για το τελευταίο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αν λάβει κανείς υπόψιν την… πρόσκληση του Ερντογάν για ναμάζι (μουσουλμανική προσευχή) μέσα στην Αγια-Σοφιά, ανήμερα της Αλώσεως.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ», η πολιτική εξουσία στην γείτονα εφέρετο να προωθεί ως αντίβαρο στην αδιανόητη αυτή πράξη, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Πρόκειται για ένα δίκαιο και νόμιμο αίτημα, που έχει στηριχτεί παγκοσμίως ακόμα και από Αμερικανούς ηγέτες, αλλά έχει καταλήξει να γίνει σαν το Γιοφύρι της Άρτας… Η προφανής προσπάθεια του Ερντογάν βέβαια πίσω από την πρόσκληση σε προσευχή είναι να εντυπωσιάσει τους δυνάμει ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου.

Μέχρι το μεσημέρι σήμερα, ο τουρκικός Τύπος δεν είχε επιβεβαιώσει αν η προσευχή στην Αγιά-Σοφιά θα γίνει τελικά. Όσο για τις γενικότερες αναφορές, περιορίστηκε να φιλοξενήσει την… εορταστική δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όμως έχει αποδείξει ότι όταν αποφασίσει να κάνει κάτι το κάνει ανεξαρτήτως αντιδράσεων. Εάν μάλιστα εκλείπουν κιόλας τόσο το καλύτερο. Και στην περίπτωση του εκ δυσμάς γείτονά του, είδε ότι δεν ήταν και ιδιαίτερα θορυβώδεις… Μία από τις πιο οδυνηρές αποδείξεις της αποφασιστικότητάς του να ενεργεί περιφρονώντας, είναι η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς της Τραπεζούντας σε τζαμί. Ας ελπίσουμε ότι σχετικά με τη σημερινή επέτειο, ακόμα δεν έχει αποφασίσει τη νέα Άλωση.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr