20 Δεκέμβριος 2013, 12:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:44

Οδηγίες για να αγοράσετε και να απολαύσετε μια τέλεια γαλοπούλα

  • Οδηγίες για να αγοράσετε και να απολαύσετε μια τέλεια γαλοπούλα

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θέλει τη γαλοπούλα του. Για να έχετε ένα απολαυστικό αποτέλεσμα θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιους κανόνες από την αγορά της ως και το ψήσιμο.

Η αγορά της γαλοπούλας

Επιλέγοντας φρέσκια γαλοπούλα:

Αν αποφασίσετε να αγοράσετε φρέσκια γαλοπούλα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι πιο ακριβή από την κατεψυγμένη αλλά και καλύτερη σε ποιότητα. Πρέπει όμως να προσέξετε την χώρα προέλευσης, γιατί γίνονται προσφορές σε χαμηλές τιμές για γαλοπούλες εισαγόμενες. Προτιμήστε ελληνική γαλοπούλα και μάλιστα από συνοικιακό κρεοπωλείο το οποίο θα εμπιστεύεσθε.

Το δέρμα της πρέπει να είναι σφιχτό χωρίς χτυπήματα ή μελανιές, να έχει την ευχάριστη μυρωδιά του κρέατος και να μην έχει σπασμένα κόκαλα!

--> Εμείς σας προτείνουμε το κρεοπωλείο "Πόντιος και Κρητικός" με ντόπια, εκλεκτά, φρέσκα κρέατα σε ασυναγώνιστες τιμές και με μεγάλη ποικιλία σε παραδοσιακά ποντιακά και κρητικά προϊόντα! Δωρεάν διανομή κατ' οίκον!

Επιλέγοντας κατεψυγμένη γαλοπούλα:

Η τιμή της είναι αρκετά χαμηλότερη από την φρέσκια. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι η χώρα εισαγωγής της και να συντηρείται σε κατάψυξη κάτω από τους 16°C Κελσίου.

Προετοιμασία της φρέσκιας γαλοπούλας

Αν η γαλοπούλα σας είναι φρέσκια μπορείτε να την προμηθευτείται την παραμονή και να την κρατήσετε στην συντήρηση του ψυγείου μέχρι την ώρα του ψησίματος. Το φρέσκο κρέας σιτεύει στην συντήρηση και όχι στην κατάψυξη.

Την καθαρίζετε από τυχόν πούπουλα και την πλένετε με άφθονο, τρεχούμενο νερό.

Προετοιμασία κατεψυγμένης γαλοπούλας

 Αν είναι κατεψυγμένη ή φρέσκια που την έχετε καταψύξει τότε θα πρέπει να προσέξετε πολύ κατά την απόψυξη ώστε να μην δημιουργηθούν βακτήρια.

Αφήστε την γαλοπούλα σας να ξεπαγώσει μέσα στο ψυγείο, έτσι δεν κινδυνεύει να αναπτύξει βακτήρια από τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας. Μην προσπαθήσετε να την ξεπαγώσετε με ζεστό ή κρύο νερό γιατί δεν θα ψηθεί σωστά.

Το ψήσιμο της γαλοπούλας

Επιλέξτε τη συνταγή της αρεσκείας σας με ή χωρίς γέμιση. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το στήθος της γαλοπούλας στεγνώνει πολύ εύκολα και θέλει ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Η γαλοπούλα σας θα γίνει πιο νόστιμη αν χρησιμοποιήσετε μαρινάδα.

Ψήστε την σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο και υπολογίστε περίπου 1 ώρα ανά κιλό, στους 180° αφού έχετε προθερμάνει το φούρνο.

Σας ευχόμαστε καλές γιορτές!

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr