10 Ιανουάριος 2013, 11:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:18

Οικογένεια Κένεντι: Κατάρα ή συμπτώσεις;

  • Οικογένεια Κένεντι: Κατάρα ή συμπτώσεις;

«Υπάρχει κάποιος εκεί ψηλά, που δεν αγαπάει και τόσο την οικογένειά μας…», είχε πει κάποτε ο Μπομπ Κένεντι. Αεροπορικά και τροχαία δυστυχήματα, δολοφονίες και προσωπικά δράματα δημιουργούν το ερώτημα: Κατάρα, κακοτυχία ή μοιραίες συμπτώσεις;

Η οικογένεια Κένεντι είναι μεγάλη πολιτική οικογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών, μέλη της οποίας διαπρέπουν ακόμα στην πολιτική. Η οικογένεια είναι ιρλανδικής καταγωγής και το πρώτο μέλος της που εγκαταστάθηκε στη Μασσαχουσέτη των ΗΠΑ ήταν ο Πάτρικ Κένεντι το 1848. Σχεδόν όλοι οι Κένεντι φοιτούν παραδοσιακά στο πανεπιστήμιο του Χάρβαντ.

Ο συγγραφέας Έντουαρντ Κλάιν υποστηρίζει ότι η κατάρα είναι «το αποτέλεσμα μιας καταστρεπτικής σύγκρουσης ανάμεσα στην φαντασία για την παντοδυναμία των Κένεντι – η ανάγκη τους να γλυτώνουν από πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν – και την ψυχρή, σκληρή πραγματικότητα της ζωής».

Τόσες πολλές συμπτώσεις μπορεί να είναι τυχαίες;

Τo 1944 σκοτώνεται σε έκρηξη αεροπλάνου ο μεγαλύτερος αδερφός του Τζον Φ. Κένεντι, Τζόζεφ, ενώ βρισκόταν σε ειδική αποστολή σχετικά με Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Ευρώπη. Τέσσερα χρόνια μετά, η αδερφή τους, Καθλίν, σκοτώνεται κι αυτή σε αεροπορικό δυστύχημα στη Γαλλία.

Το 1956 η Τζάκι Κένεντι, έπειτα από μια αποβολή ένα χρόνο νωρίτερα, γεννάει ένα νεκρό παιδί.

Το 1963 δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας ο Τζον Φ. Κένεντι, στις 22 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αποκλειστικός υπεύθυνος για τη δολοφονία του ήταν ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, άποψη η οποία έχει αμφισβητηθεί.

Το 1963 λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του JFK, η ο γιος τους, Πάτρικ, πεθαίνει δύο μέρες μετά την γέννα.

Το 1968 δολοφονείται ο άλλος αδερφός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, σε προεκλογική καμπάνια.

Όλα σχεδόν τα παιδιά και τα εγγόνια από το γάμο του Τζόζεφ και της Ρόουζ Φιτζέραλντ, τα βρήκε κάποια συμφορά.

Το 1969 ο Γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι βρέθηκε μπλεγμένος σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, στο οποίο ένας από τους επιβαίνοντες σκοτώθηκε.

Το 1973, ο Τεντ Κένεντι χάνει το δεξί του πόδι λόγω καρκίνου των οστών.

Το 1984, ο γιός του Ρόμπερτ Κένεντι, Ντέηβιντ, πεθαίνει από υπερβολική δόση κοκαΐνης.

Το 1997, ο άλλος γιος του Ρόμπερτ, ο Μάικλ Κένεντι, συγκρούεται με ένα δέντρο καθώς έκανε σκι και χάνει τη ζωή του.

Το 1999 ο πάλαι ποτέ περιζήτητος εργένης, Τζον Φ. Κένεντι ο νεότερος, σκοτώνεται όταν το αεροπλάνο που πιλόταρε ο ίδιος συντρίβεται . Μαζί του στο θάνατο, πήρε τη γυναίκα του, Κάρολιν Μ. Κένεντι και την κουνιάδα του.

Το 2006, το μέλος του Κογκρέσου, Πάτρικ Κένεντι τράκαρε με το αυτοκίνητό του υπό την επήρεια μεγάλης δόσης ναρκωτικών. Η μόνη απόγονος του Τζον Φ. Κένεντι και της Τζάκι, η Κάρολιν Κένεντι, είναι δικηγόρος, συγγραφέας και ασχολείται με την φιλανθρωπία.

Κακή μοίρα καθόρισε την πορεία των μελών της μεγάλης οικογένειας των Κένεντι, κακές επλογές και αποφάσεις ή απλά πρόκειται για συμπτώσεις που λόγω της διασημότητας της οικογένειας πήραν τεράστιες διαστάσεις; Αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί να νιώθουν τα μέλη μιας τέτοιας οικογένειας όταν γνωρίζουν την πορεία των προγόνων τους και αισθάνονται ότι κάποια κατάρα τους ακολουθεί...

Επιμέλεια: Ζαμπετάκη Ε.