10 Νοέμβριος 2013, 08:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:53

31ος Κλασικός Μαραθώνιος. Από τον Φειδιππίδη μέχρι σήμερα

  • 31ος Κλασικός Μαραθώνιος. Από τον Φειδιππίδη μέχρι σήμερα

Από τον Φειδιππίδη και τον Σπύρο Λούη στην Ελλάδα του σήμερα. Σήμερα Κυριακή 10 Νοεμβρίου, πραγματοποιείται ο 31ος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Στην κεντρική φωτογραφία βλέπετε τη Λεωφόρο Μαραθώνος του 1896. Άλλες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο τέλος του κειμένου.

Από τον Φειδιππίδη στην Αθήνα του 2013

O Μαραθώνιος δρόμος είναι αγώνας αντοχής και οι αθλητές καλύπτουν μια απόσταση 42,195 χιλιομέτρων.

Περιλαμβάνεται στα Ολυμπιακά αθλήματα και ονομάστηκε έτσι προς τιμή του στρατιώτη Φειδιππίδη, που διένυσε την απόσταση μεταξύ Μαραθώνα και Αθήνας, για να μεταφέρει  τα νέα για την έκβαση της μάχης, που δόθηκε μεταξύ Ελλήνων και Περσών, στις 17 Σεπτεμβρίου του 490 πχ.

Τη νικητήρια είδηση ανήγγειλε με την ιστορική φράση «χαρείται νενικήκαμεν».

Οι συμμετέχοντες στον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, θα ξεκινήσουν στις 09.00 το πρωί από το Μαραθώνα και θα τερματίσουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Υπολογίζεται πως θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 30.000 δρομείς από όλο τον κόσμο.

Αθήνα 1896

Είναι εξαιρετικά συγκινητικό να ανατρέχει κανείς στις φωτογραφίες της εποχής στις οποίες αναδύεται η εικόνα μιας φτωχής Αθήνας με ελάχιστα σπίτια, με τα κοντινά βουνά της ακατοίκητα και τη (σημερινή) λεωφόρο Μαραθώνος να μη διακρίνεται ούτε ίχνος κατοικίας.

Ο Πρώτος επίσημος Ολυμπιακός Μαραθώνιος έγινε στην την Παρασκευή 29 Μαρτίου του 1896 την 5η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αφετηρία ήταν ο Τύμβος του Μαραθώνα και ακολουθώντας την πιθανότερη και ασφαλέστερη κατά τους ιστορικούς διαδρομή, δηλαδή Βρανά - Εκάλη - Κηφισιά - Ψυχικό - Αθήνα (λεωφόρο Κηφισίας) - Ηρώδου Αττικού, τερμάτισε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, που ήταν κατάμεστο από κόσμο.

Μεταξύ των μαραθωνοδρόμων ήταν και ο Σπύρος Λούης, ο οποίος τερμάτισε πρώτος και τον υποδέχθηκε τιμητικά στο Στάδιο, ο διάδοχος Κωνσταντίνος.

Η είσοδος του Λούη στο Στάδιο, ξεσήκωσε όλους τους θεατές, που όρθιοι παραληρούσαν και ζητωκραύγαζαν ρυθμικά το επίθετό του. Ο χρόνος που χρειάστηκε για να διανύσει την απόσταση ήταν 2 ώρες, 58΄ και 50΄΄, ενώ δεύτερος μπήκε στο Στάδιο, μετά επτά λεπτά, ο Χαρίλαος Βασιλάκος τερματίζοντας σε χρόνο 3 ώρες, 06΄ και 30

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896, έζησαν εκείνη την ημέρα την σπουδαιότερη στιγμή τους. Ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, απευθυνόμενος στο Σπύρο Λούη του είπε «Σήμερα έγραψες ιστορία».

Όπως αναγνωρίστηκε διεθνώς, με μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν στη φτωχή Ελλάδα του 1896 οι πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, με επίκεντρο το καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, που ανακαινίσθηκε εκ βάθρων, χάρις στην οικονομική συνεισφορά του Γεωργίου Αβέρωφ. συμμετείχαν 241 αθλητές από 14 χώρες.

Στους αγώνες αυτούς ακούστηκε για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός Ύμνος, σε ποίηση Κωστή Παλαμά και μουσική Σπύρου Σαμάρα. Η Ελλάδα, με 49 μετάλλια, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη.

Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας δεν επετράπη η συμμετοχή των γυναικών. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μια νεαρή Αθηναία, η Σταμάτα ή Μελπομένη Ρεβύθη, έτρεξε μόνη της την επομένη του θριάμβου του Λούη τον μαραθώνιο δρόμο, σε 5 ώρες και 30 λεπτά.

[Οι φωτογραφίες στο τέλος του κειμένου είναι από arxaia-ellinika.blogspot.gr]

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Gallery