13 Οκτώβριος 2013, 17:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:59

Χαμόγελο! Ένα ξεχασμένο θαυματουργό φάρμακο

  • Χαμόγελο! Ένα ξεχασμένο θαυματουργό φάρμακο

Πόσο συχνά χαμογελάς στην καθημερινότητά σου; Πόσο συχνά γελάς με την ψυχή σου; Γιατί κάτι τόσο απλό είναι και τόσο δύσκολο; Γιατί έχουμε βγάλει από τη ζωή μας, αυτό που μπορεί να μας δώσει δύναμη και ευτυχία;

Ένα χαμόγελο δεν στοιχίζει τίποτα και όμως είναι τόσο σπάνιο μερικές φορές. Κοιτάς γύρω σου και βλέπεις μελαγχολικούς ανθρώπους, κατεβασμένα βλέμματα, σκυθρωπά πρόσωπα. Και όχι μόνο τους άγνωστους ανθρώπους που βλέπεις στον δρόμο, αλλά και τους δικούς σου. Κι αυτό είναι που σε κάνει κι εσένα να μην έχεις διάθεση,να είσαι σκυθρωπός, σοβαρός, ακόμη και μελαγχολικός.

Μία ζωή γεμάτη με υποχρεώσεις και ανούσια πράγματα. Μία καθημερινότητα που μας πνίγει, που μας κάνει να αγχωνόμαστε για τα πάντα, ξεχνώντας πως αυτή η ζωή είναι δώρο και φυσικά δεν κρατάει για πάντα.

Μήπως, τελικά, η ζωή είναι πολύ μικρή για να περνάμε τις μέρες μας με αυτό τον τρόπο; Αν σκεφτόμαστε μόνο τα προβλήματα και από το πρωί μέχρι το βράδυ απλά ζούμε χωρίς να ξέρουμε το γιατί, νιώθουμε την ψυχή μας άδεια. Και όχι άδικα... Είναι δυνατόν να ζούμε χωρίς ένα χαμόγελο; Κάθε μέρα υπάρχουν λόγοι για να χαμογελάμε και να περνάμε καλά.

Χαμογελώντας καθημερινά, νιώθουμε πολύ καλύτερα και γεμίζουμε αισιοδοξία.

Γιατί να μην μπορούμε  να διασκεδάζουμε, να είμαστε αυθόρμητοι όπως όταν ήμασταν παιδιά; Να κάνουμε αυτά που πραγματικά μας κάνουν ευτυχισμένους;
Αλλά μέσα στην μιζέρια και την ρουτίνα της καθημερινότητας, δεν βλέπουμε ουσιαστικά τι είναι αυτό που μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους.

Πνιγμένοι μέσα στα προβλήματα έχουμε ξεχάσει τις αληθινές αξίες της ζωής, όπως είναι η αγάπη, η φιλία, ο έρωτας,η οικογένεια..
Τα προβλήματα και οι υποχρεώσεις πάντα θα υπάρχουν, γιατί απλά έτσι είναι ζωή. Αντιμετώπισέ τα με ένα χαμόγελο και με αισιοδοξία και όλα θα πάνε καλύτερα. Όσο αδύνατον κι αν μας φαίνεται κάποιες φορές να μπορέσουμε να χαμογελάσουμε, κι όμως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι που πρέπει να φανούμε πιο δυνατοί. Άλλωστε, όταν αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και το άγχος με ένα χαμόγελο, οι δυσκολίες φαίνονται μικρότερες και το άγχος φεύγει.

''Μα πώς να χαμογελάσω, όταν γύρω μου συμβαίνουν όλα αυτά τα άσχημα πράγματα, όταν τα πάντα αλλάζουν προς το χειρότερο κάθε μέρα, όταν δεν ξέρω αν θα μπορώ να καλύψω τις υποχρεώσεις μου, όταν κινδυνεύω να μείνω χωρις δουλειά;'' θα αναρωτιέσαι.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να πει ότι τα πράγματα δεν είναι δύσκολα και ότι είναι ευχάριστο να βιώνουμε μία οικονομική κρίση εδώ και τόσα χρόνια, με πολύ άσχημες συνέπειες στις ζωές μας. Όμως , η ζωή δεν τελειώνει λόγω της δύσκολης αυτής κατάστασης, αντιθέτως εδώ είναι που πρέπει να φανούμε δυνατοί και να προχωρήσουμε, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα. Το να προσπαθούμε κάθε μέρα να χαμογελάμε, δεν σημαίνει ούτε ότι ζούμε σε άλλο κόσμο ούτε ότι είμαστε αναίσθητοι και δεν βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας.

Μην ξεχνάς ποτέ τι έχει πραγματικό νόημα στη ζωή, μην αφήνεις την καθημερινότητα να σε παρασύρει και να σε πάει όπου θέλει εκείνη, όρισέ την εσύ, όπως πραγματικά θέλεις.

Κάθε μέρα είναι μία νέα αρχή, κάθε μέρα μπορεί να σου φέρει κάτι καινούριο. Δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει, δεν ξέρεις τι θα συμβεί.. Κι αυτό άλλωστε είναι το συναρπαστικό.

Μην ξεχνάς, η ζωή είναι τόσο μικρή και περνάει σαν αστραπή. Μην την σπαταλάς σε ανούσια πράγματα, σε προβληματισμούς και άγχος άνευ σημασίας.
Ας αφήσουμε στην άκρη εγωισμούς και απωθημένα.
Ας δώσουμε λίγο χρώμα στη ζωή μας...
Ας χαμογελάσουμε...
Ας ζήσουμε!

Κωστελίδου Δόμνα

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr