24 Αύγουστος 2013, 17:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:11

Ντό καλόν εμαέρεψες; Το καθημερινό μέλημα της Πόντιας νοικοκυράς

  • Το μεγαλείο της Ποντιακής κουζίνας

Ντο καλόν εμαέρεψες; Αυτό ήταν το καθημερινό ε,ρώτημα των μελών της ποντιακής οικογένειας στην νοικοκυρά του σπιτιού. Το πρώτο πράγμα που απασχολούσε την Πόντια νοικοκυρά και μάνα ήταν τι θα μαγειρέψει για την οικογένειά της.

Παράλληλα είχε να κάνει και ένα σωρό άλλες δουλειές στο σπίτι, αλλά και αγροτικές ή κτηνοτροφικές, γι αυτό έπρεπε πρώτα να φροντίσει για την ετοιμασία του φαγητού. 

Οι οικογένειες στον Πόντο ήταν πολυμελείς. Αφ’ ενός μεν, γιατί είχαν πολλά παιδιά και αφ’ ετέρου γιατί στο ίδιο σπίτι ζούσαν κι ο παππούς με τη γιαγιά. 

Η ποσότητα του φαγητού έπρεπε να είναι μεγάλη, γι αυτό η παρασκευή του γινόταν σε μεγάλα σκεύη «τέτζαρη». Κι αν το φαγητό δεν έφτανε, για το δείπνο , η Πόντια νοικοκυρά έπρεπε να μαγειρέψει ξανά.

Όταν έφτιαχναν ιδιαίτερα εδέσματα όπως γιοχάδες, κοφτάδες, τουρσιά κλπ. μαζεύονταν πολλές νοικοκυρές και μαγείρευαν όλες μαζί. Ήταν γι αυτές κάτι σαν γιορτή, αφού μπορούσαν ταυτόχρονα να μοιράζονται στιγμές της καθημερινότητάς τους αλλά και τα προβλήματα που τις απασχολούσαν.

Τις παραδοσιακές ποντιακές συνταγές όπως τις έφτιαχναν, αλλά και συνεχίζουν να τις φτιάχνουν οι Πόντιες νοικοκυρές, μπορείτε να τις βρείτε στο Pontos-News.Gr

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr