7 Αύγουστος 2013, 20:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:15

Ο σεισμός στην Αμφίκλεια και το ρήγμα της Αταλάντης

  • Ο σεισμός στην Αμφίκλεια και το ρήγμα της Αταλάντης

Μικρές υλικές ζημιές προκάλεσε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12.06 το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Αμφίκλειας Φθιώτιδας και έγινε αισθητός στην Στερεά Ελλάδα, την βόρεια Πελοπόννησο και την βόρεια Εύβοια. Ποιά είναι η σχέση του όμως με το ρήγμα της Αταλάντης;

Οι επιστήμονες αποσυνδέουν το σεισμικό γεγονός από το ρήγμα της Αταλάντης, παρακολουθούν όμως με προσοχή το φαινόμενο καθώς την πρωϊνή ισχυρή δόνηση ακολούθησαν άλλες 60, η μεγαλύτερη εκ των οποίων μεγέθους 4,7 Ρίχτερ στις 16:44 προερχόμενη από τον ίδιο εστιακό χώρο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός προήλθε από την οπίσθια πλευρά του ρήγματος της Αταλάντης στην τεκτονική τάφρο που βρίσκεται μεταξύ Παρνασσού και όρους Χλωμού. Οι πιθανότητες που δίνει ο σεισμός των 5,1 ρίχτερ να είναι ο κύριος σεισμός κυμαίνονται στο 90-95%.

Όπως εξήγησε το συγκεκριμένο ρήγμα δίνει σεισμούς κάθε χίλια χρόνια και συνήθως μεγάλου μεγέθους. Τελευταίος μεγάλος σεισμός είχε σημειωθεί το 1894 και ήταν της τάξεως των 7,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Συμβούλευσε τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι μένουν σε σπίτια παλαιότερα της εικοσαετίας ή κακοσυντηρημένα να παραμείνουν έξω από αυτά για λόγους ασφαλείας. 

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr