25 Ιούλιος 2013, 10:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:19

Πώς ένας Θεσσαλονικιός εντυπωσίασε Γερμανό δημοσιογράφο

  • «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μάτια σου»: Μια ξεχωριστή δράση για την παγκόσμια ημέρα τουρισμού

Ο Θεσσαλονικιός Χρήστος Μεταξάς  κατάφερε να εντυπωσιάσει ένα Γερμανό δημοσιογράφο και να του δείξει τι σημαίνει ελληνική φιλοξενία και να το κάνει να αλλάξει γνώμη για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Εκείνος σαν αντάλλαγμα έγραψε άρθρο που εκθειάζει την Ελλάδα, σε μεγάλη γερμανική εφημερίδα. Ο Χρήστος Μεταξάς μίλησε σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 για την εμπειρία του αυτή.

Ο Χρήστος Μεταξάς λέκτορας του πανεπιστήμιου, βοήθησε την οικογένεια του Γερμανού δημοσιογράφου, όταν αυτή "έπεσε" πάνω σε κάποιο καβγά. Όπως λέει ο ίδιος απλά βοήθησε να πέσουν οι τόνοι και να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Μ΄αυτό τον τρόπο τους έκανε να αλλάξουν γνώμη για τους Έλληνες και μάλιστα το δώρο που έταξε στο Χρήστο Μεταξά ήταν ένα άρθρο στην εφημερίδα που εργάζεται.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος Marcus Tackenberg γράφει:

"Μεσούσης της ελληνική κρίσης, στα τέλη Ιουνίου, σε ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής δύο εβδομάδων στη Σιθωνία, περιμέναμε τα γνωστά: «Οι Έλληνες δεν βλέπουν με καλό μάτι τους Γερμανούς» ή "Οι απεργίες μπορούν να παραλύσουν τις διαθεσιμότητες των ξενοδοχείων". Τελικά και οι δυο υποθέσεις μας αποδείχθηκαν ψευδείς.

Η προσφερόμενη κουζίνα ήταν πλούσια και πολύ νόστιμη ενώ οι Έλληνες είναι, ως συνήθως, φιλικοί και φιλόξενοι. Ειδικά ο Χρήστος Μεταξάς. Ένα δίμετρος γενειοφόρος άνδρας που μας προσκάλεσε στο τραπέζι του, στην ταβέρνα «Πανόραμα», πάνω από το Πόρτο Κουφό (με μαγευτική θέα του Αγίου Όρους), για ένα μπουκάλι ροζέ κρασί".

Στο τραπέζι αυτό της Σιθωνίας συζητήσαμε για τον Θεό και τον κόσμο, την ιστορία και το μέλλον και ειδικότερα για τους Έλληνες Μακεδόνες. Ο ίδιος ( Χ. Μεταξάς) καταλάβαινε καλύτερα, ως απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μας είπε δε, ότι πρέπει να περάσουμε και από τη Θεσσαλονίκη (ούτε 120 χλμ μακριά) και να μην παραλείψουμε να επισκεφτούμε τα μουσεία και τις εκκλησίες. Πριν καλά καλά το πούμε, μια εβδομάδα αργότερα, βρεθήκαμε να περιπλανιόμαστε σ’ αυτή τη μητρόπολη. Γρήγορα έγινε φανερό ότι έπρεπε να αναζητήσουμε τα κομβικά σημεία της ιστορίας των Ελλήνων, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, πράγμα που κάναμε.

Όμως με 35 βαθμούς κελσίου και με τα παιδιά να μην έχουν φάει ήμασταν κάτι περισσότερο από κουρασμένοι να περιπλανιόμαστε στην περιοχή του Λιμανιού όπου ξαφνικά φάνηκε μπροστά μας ο Χρήστος, σαν… Σωτήρας πάνω σε σκούτερ. Συγκινημένος από τη χαρά της επανένωσης, μας οδήγησε στο καλύτερο ζαχαροπλαστείο της Πλατείας Αριστοτέλους και μας αγόρασε γλυκά, κέικ, παγωτά και μπακλαβά. Μας ξεδίψασε και μας ξεκούρασε σε χρόνο ρεκόρ. Στη συνέχεια μας δώρισε ένα βιβλίο με τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς της πατρίδας του, της Θεσσαλονίκης. «Στους φίλους μου» έγραφε η αφιέρωση. Ε, ναι λοιπόν αυτοί είναι οι Έλληνες"!

Ο Χρήστος Μεταξάς με συγκίνηση δήλωσε ότι ευγνωμονεί τη μητέρα του, που τον έμαθε πόσο σημαντική είναι η οικογένεια και η φιλοξενία.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr